Tots els barcelonins que ho vulguin poden decidir encara en què gastar part del pressupost municipal. És una partida de 75 milions d’euros destinada a tot de projectes de millora als barris que es poden consultar al web Decidim Barcelona. De moment ja s’han registrat més de 700 propostes i hi ha temps per participar-hi fins a finals d’aquest mes. Per a molts ciutadans és com fer la carta als Reis. Hi ha veïns que demanen més zones infantils, altres renovar les cadires de la biblioteca del seu barri o guanyar carrils bici a vies com Balmes, el Túnel de la Rovira o el passeig Maragall. De fet, per aquesta artèria d’Horta-Guinardó els veïns tenen moltes idees: totes orientades a reduir els cotxes i donar més espai al vianant.

Segons el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, la resposta dels ciutadans als pressupostos participatius ha estat molt bona. La majoria dels projectes, gairebé 300, es refereixen a millores en l’àmbit del dret a la ciutat: la recuperació de l’espai públic i el dret a gaudir-ne. Una altra de les inquietuds dels veïns és l’emergència climàtica, que reuneix més de 200 projectes que millorarien la qualitat de l’aire, farien els barris més verds i en conseqüència contribuirien a millorar la salut dels barcelonins.

Els més implicats són els veïns dels districtes de Sant Martí i Sants-Montjuïc, que han presentat una tercera part de les propostes. Els santsencs demanen que la nova limitació de trànsit implementada al carrer de Sants i Creu Coberta es compleixi i que hi facin també un carril bici. Els de Sant Martí també estan amoïnats per l’emergència climàtica i demanen els eixos verds i noves superilles al barri del Camp de l’Arpa del Clot, a tocar de la Meridiana. Hi ha nombroses idees que volen reproduir l’experiència de superilles com les de Poblenou o Sant Antoni.

Fins al 27 de març es poden registrar propostes i després de fer-ne una valoració tècnica, es prioritzaran 30 idees de cada districte. En total els ciutadans podran triar entre 300 propostes finalistes. En la votació, que es farà a finals de maig i principis de juny, hi participaran els majors de 14 anys empadronats a Barcelona.