logo Stop desnonaments PAH

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona aplaudeix les mesures sobre habitatge que aquest dijous ha proposat Ada Colau. L’alcaldessa ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que allargui la moratòria per suspendre els desnonaments de famílies vulnerables durant sis mesos més.

La PAH “celebra” aquesta proposta, però creu que la mesura s’hauria de prorrogar “almenys fins al 31 de desembre del 2021”. L’entitat considera que “en sis mesos és impossible recuperar-se i tindrem una allau de desnonaments a Barcelona”, per la qual cosa demana “ser responsables”. La plataforma també qualifica d’“interessant” la intenció de l’Ajuntament de reduir la càrrega fiscal a aquelles promotores que facin habitatge protegit i de lloguer i, en canvi, d’augmentar-la per als qui pretenguin especular. Tot i així, en el seu comunicat, la PAH lamenta que “falta concreció” i demana saber “com s’implementarà la mesura i quin efecte tindrà”.

Així mateix, l’organització fa referència a la necessitat de dotar els municipis de capacitat per adquirir habitatges per tanteig i retracte a preu de mercat, com ha expressat la regidora d’Habitatge, Lucía Martín. La plataforma, però, vol saber quants immobles s’han captat mitjançant aquest mecanisme durant els últims anys i en quines condicions. I manifesta que cal “explotar” aquest mecanisme per incrementar el parc de lloguer de la ciutat, “igual que la cessió obligatòria d’habitatge per part dels privats”.

Finalment, la PAH demana que l’exclusió residencial no s’abordi només des dels Serveis Socials, sinó que “davant de situacions excepcionals com la que estem vivint són necessàries mesures que prevegin la problemàtica des d’una perspectiva àmplia” que “corresponsabilitzi el sector privat”. L’entitat, a més, reivindica la necessitat d'”aprofitar” el moment actual per “garantir l’accés a l’habitatge de tota la ciutadania, com més aviat millor”.