L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest divendres un ple extraordinari per aprovar definitivament el Pla d’usos de l’Eixample. Ha estat el segon intent per validar la limitació a l’obertura de nous restaurants, bars, petits supermercats i discoteques al districte, després que es retirés de l’ordre del dia en el ple ordinari de gener per manca de suports, fins i tot del PSC (soci de BComú al govern municipal).

Ja estava dat i beneït que aquesta vegada la normativa sí que s’aprovaria: menys de 24 hores abans del ple, el PSC va anunciar que hi votaria a favor i Junts va dir que hi faria una abstenció si es creava un grup de treball sobre el pla. Dies enrere, els comuns també s’havien garantit el “sí” d’ERC, després d’acceptar la proposta dels republicans per revisar el Pla d’usos de l’Eixample al cap d’un any. La resta de grups de l’oposició (Cs, PP i Valents) hi han votat en contra.

Per tant, la votació del Pla d’usos de l’Eixample en el plenari extraordinari ha quedat així:

A FAVOR: BComú, PSC i ERC.
ABSTENCIÓ: Junts.
EN CONTRA: Cs, PP i Valents.

S’evidencia la tensió entre comuns i PSC

Tot i que els dos socis del govern municipal han votat a favor del Pla d’usos de l’Eixample (que és pràcticament idèntic al que es va intentar aprovar la setmana passada), les tensions que han mantingut les últimes setmanes per quin tipus de regulació ha d’haver-hi al barri de Sant Antoni s’ha fet evident al plenari, amb retrets encreuats entre les tinentes d’alcaldia Janet Sanz (BComú) i Laia Bonet (PSC).

Dono la benvinguda al PSC, que ha tornat al consens de l’any 2018, quan vam aprovar el Pla d’usos de Sant Antoni”
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme (BComú)
Gràcies a ERC i Junts per la responsabilitat. Llàstima que no l’hagi exercida el grup que liderava la negociació del Pla d’usos de l’Eixample”
Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia (PSC)

També ha carregat contra els socialistes el líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall. El republicà ha recordat a la socialista que el text que aquesta vegada ha votat “no té res” de diferent “de contingut” que el text al qual es va oposar una setmana enrere.

L’única diferència és que es revisarà d’aquí a un any. No entenc per què avui vota el contrari del que va votar fa una setmana”
Ernest Maragall, president del Grup Municipal d’ERC

El Pla d’usos que s’ha acabat aprovant també preveu que es creï un grup de treball (amb partits polítics, veïns i comerciants de l’Eixample), que serà l’encarregat de fer la revisió de la normativa d’aquí a un any. Una proposta de Junts, que ha resultat en l’abstenció de la formació.

Celebrem que tindrem Pla d’usos. No és el del govern i és un punt mig. L’important és veure com s’aplica”
Jordi Martí Galbis, portaveu del Grup Municipal de Junts

Cs, PP i Valents critiquen “l’espectacle”

La resta de grups han votat en contra del Pla d’usos de l’Eixample, pel contingut però també per les formes. Tant Ciutadans, com el PP i Valents han coincidit en qualificar de “circ”, d'”espectacle” i de “paperot” les disputes dins del govern municipal i el fet que el plenari extraordinari hagi aprovat un text pràcticament idèntic al que va caure de l’ordre del dia una setmana enrere.

És un circ que han muntat des de divendres passat que perjudica els veïns de l’Eixample”
Paco Sierra, president del Grup Municipal de Cs
Assistim al segon acte d’aquest espectacle lamentable, ens presenten el mateix text que la setmana passada”
Óscar Ramírez, portaveu del Grup Municipal del PP
És tot un paperot el que estan fent vostès aquí, segueix sent el mateix pla que van presentar l’últim ple”
Eva Parera, presidenta del Grup Municipal de Valents

Què és el Pla d’usos de l’Eixample?

El Pla d’usos de l’Eixample és el document que limita l’obertura d’establiments de restauració, comerços alimentaris amb degustació, discoteques, supermercats petits i botigues de conveniència per evitar-ne la saturació i problemes de convivència. La regulació afecta tot el districte, però és més estricta al barri de Sant Antoni, als carrers en obres de la superilla de l’Eixample (Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona) i en vies pacificades com Enric Granados, el passeig de Sant Joan i l’avinguda de Gaudí.

mapa pla usos Eixample

Esmenes d’ERC i Junts en pro de l’acord

La normativa arriba al ple amb dues esmenes plantejades per ERC i Junts que han contribuït a l’acord. A proposta dels republicans, el Pla d’usos es revisarà d’aquí a un any. I a petició de Junts, el govern municipal ha acceptat crear un grup de treball que farà seguiment de com s’està aplicant la regulació amb la participació d’entitats veïnals i comercials, grups municipals i diverses àrees de l’Ajuntament.

Un any d’estira-i-arronsa

El Pla d’usos de l’Eixample es va presentar el març de l’any passat, però la proposta inicial no té res a veure amb la que arriba ara al plenari. En un primer moment, es volia limitar l’obertura de restaurants, supermercats petits, botigues de conveniència i també activitats vinculades al turisme a tot el districte. El PSC s’hi va oposar i va mostrar discrepàncies amb el socis de govern de BComú perquè volia limitar la regulació als carrers pacificats.

El mes passat, els dos partits van llimar les diferències i van presentar un Pla d’usos acordat amb una regulació més estricta a les vies pacificades i una altra de més laxa a la resta del districte. També van caure de la normativa les activitats turístiques. Però abans de la primera votació en comissió, el PSC se’n va desmarcar perquè no volia que la limitació més severa s’apliqués a tot Sant Antoni i apostava per fer-ho en determinats carrers del barri.