Ciutadans va sorgir a Barcelona l’any 2006 amb la vista posada a les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquell mateix any. L’any 2007 es van estrenar en unes eleccions municipals. La candidatura per Barcelona no va aconseguir aleshores representació, ni tampoc en la cita electoral següent.

L’any 2015, però, el Plenari va patir tota una sacsejada: BComú, un partit que s’estrenava, va guanyar les eleccions. Cs, també de creació recent, va ser part d’aquest canvi. Va irrompre a l’Ajuntament amb cinc regidors i va passar a ser, de cop, la tercera força del consistori.

Les llistes de Ciutadans les han encapçalades quatre candidats diferents: dues dones i dos homes.

El millor resultat de Ciutadans i l’aliança amb Manuel Valls

Després de dos mandats sense representació, Carina Mejías va aconseguir cinc regidors l’any 2015. Es va situar en la tercera posició dels grups municipals, al davant d’Esquerra Republicana, que es va quedar a només 152 vots de la formació taronja.

Aquests resultats sense precedents es van superar a les eleccions següents, les de l’any 2019. Cs es va presentar amb Barcelona pel Canvi, la candidatura de Manuel Valls, que encapçalava la llista conjunta. Fins al moment, aquests han estat els millors registres del partit: gairebé 100.000 vots i sis regidors.

Tot i l’èxit dels números, la coalició va trencar-se a les beceroles del mandat per diferències en la investidura d’Ada Colau, que els regidors de Valls sí que van afavorir. Actualment formen dos grups municipals separats.

El pitjor resultat de Ciutadans

Les eleccions del 2011, amb Jordi Cañas com a candidat, van ser les de pitjor rèdit per a Ciutadans. Es va quedar lluny d’obtenir representació a l’Ajuntament de Barcelona, per sota del 2 % dels vots.

Ciutadans als districtes

Sarrià – Sant Gervasi ha estat el vot més fidel a Ciutadans en la història del partit. De fet, l’any 2019 va ser la primera força en aquest districte. A la banda oposada trobem Gràcia i Ciutat Vella, on el partit té menys suports.