Tensió fins a l’últim minut. I gairebé en temps de descompte, el govern municipal ha retirat de l’ordre del dia del plenari de gener l’aprovació definitiva del Pla d’usos de l’Eixample. La normativa no tenia els suports necessaris per tirar endavant i, tot i les crides a la responsabilitat, la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha acabat retirant el punt en l’últim minut. El debat ha tensat més les relacions entre els dos socis de govern amb el vot en contra del PSC.

“Demano responsabilitat, està en joc el comerç i els barris”, ha afirmat Sanz en la darrera intervenció abans de retirar el punt. La tinenta d’alcaldia ha assegurat que el Pla d’usos, que limita l’obertura de restaurants, discoteques i supermercats petits, té el suport d’entitats veïnals i comercials de la zona afectada.

Diversos grups han reclamat durant el debat que es retirés el punt de l’ordre del dia i Sanz no ho ha fet fins a darrera hora deixant la resolució per a “la setmana que ve”. L’aprovació definitiva del Pla d’usos de l’Eixample no es pot demorar més enllà del mes de febrer perquè al març venç la suspensió de llicències que es va decretar al districte per elaborar la normativa.

“Ja n’hi ha prou d’inventar enemics i lobbys”

La tinenta d’alcaldia Laia Bonet (PSC) ha acusat els seus socis de govern de BComú de “jugar amb la por de la gent” i ha afirmat que “ningú no vol una allau de bars”. Ha insistit a fer una “cirurgia fina” amb la normativa més estricta perquè creu que no tots els carrers de Sant Antoni són iguals. “Han jugat a enfrontar veïns i comerciants; ja n’hi ha prou d’inventar enemics i lobbys a cada cantonada”, ha etzibat Bonet als seus socis en una de les intervencions més crítiques fins ara.

Fonts del PSC han explicat que aquest dijous al vespre hi havia un preacord amb BComú per al Pla d’usos de l’Eixample que limitava la regulació més estricta a Sant Antoni des del carrer de Floridablanca en avall. El debat al plenari ha estat seguit per entitats veïnals de l’Eixample amb la pancarta “Volem el pla d’usos”. Un cop retirat el punt, s’han sentit crits de “vergonya, vergonya!”.

“Si perdem l’Eixample, perdem la ciutat”

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, que hauria fet una abstenció, ha allargat la mà al govern municipal per “arribar a un acord abans d’estavellar-nos; si perdem l’Eixample, perdem la ciutat”. Ha advertit que no retirar el punt era “un error majúscul” i ha carregat contra el PSC per “voler assaltar l’alcaldia fent d’oposició des de la tribuna”. Des de Junts, Jordi Martí ha insistit diverses vegades a retirar el punt per evitar “un problema gravíssim” amb la fi de la suspensió de llicències, i s’ha ofert per buscar solucions.

La resta de grups s’han oposat al Pla d’usos. Paco Sierra (Cs) ha acusat el govern municipal de fer “intervencionisme” i s’ha mostrat partidari de “regular però no prohibir”. El popular Óscar Ramírez ha dit que el pla és “restrictiu i intervencionista” i ha ressaltat les diferències entre socis de govern. Des de Valents, Óscar Benítez ha afirmat que el Pla d’usos és “un atac pel comerç, la restauració i l’oci nocturn”.

En el mateix ple, s’ha debatut una proposta de Junts per modificar el Pla d’usos i centrar la regulació en els eixos verds i en carrers com Enric Granados amb concentració d’activitats. El text ha rebut el suport del PSC, però s’ha tombat pel “no” d’ERC, BComú i Valents. “Hi ha temps —per negociar—, aprofitem-lo”, ha dit Laia Bonet en aquest debat. Janet Sanz ha replicat: “No hi ha més temps que la setmana vinent”.