L’alcalde, Jaume Collboni, ha perdut la qüestió de confiança que s’ha votat aquest dimecres en un ple extraordinari a l’Ajuntament de Barcelona. la votació s’ha vinculat al pressupost del 2024 que el ple de març va tombar. Aquest mecanisme obre ara un període de 30 dies en què l’oposició pot plantejar una moció de censura a l’alcalde. Si això no passa, com és d’esperar, els comptes quedaran automàticament aprovats el 2 de maig.

El Plenari ha fet una votació nominal en què els 41 regidors han votat un per un en veu alta, en lloc d’expressar el vot conjunt de cada grup com es fa habitualment. El resultat ha estat de 15 vots a favor (els de PSC i ERC) i 24 en contra (els de TriasxBCN, BComú, PP i Vox). En una intervenció al final, l’alcalde ha expressat que quan quedi aprovat el pressupost el pas següent serà l’ampliació del govern municipal.

En el debat, Xavier Trias (TriasxBCN) ha recriminat a l’alcalde que s’hagi sotmès a una qüestió de confiança sense haver guanyat les eleccions i en el primer any de mandat. “Va guanyar l’alcaldia per la confiança dels comuns i el PP que avui ja no li donen suport, això és un fracàs”, ha dit Trias. Des de BComú, Ada Colau ha assegurat que el PSC té un pacte de govern fet amb ERC i que l’han retardat per la campanya del 12-M.

La líder dels comuns ha reiterat que el seu grup ha fet gestos de confiança amb el govern i que ha estat el PSC qui no ha volgut parlar. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha replicat que “negociar és cedir” i ha etzibat a Colau falta d’actitud per negociar. Bonet també ha respost a Trias que el PSC no comparteix el model de ciutat amb el seu grup, però ha allargat la mà al diàleg a l’oposició per teixir acords.

Al seu torn, el portaveu d’ERC, Jordi Castellana, ha defensat l’acord pressupostari que van signar amb el PSC: “El que ens mou és aprovar pressupostos útils per la ciutadania”.

“Pressupost per la porta del darrere”

El líder municipal del PP, Daniel Sirera, ha lamentat que Barcelona aprovi un pressupost “per la porta del darrere”, en al·lusió al mecanisme de la qüestió de confiança. Sirera ha retret a l’alcalde que en nou mesos “ha estat incapaç de teixir confiança en Barcelona”. Des de Vox, Gonzalo de Oro ha celebrat que el seu partit és l’única oposició, “perquè no ens hem rendit al PSC”.

Què implica la qüestió de confiança?

Amb la votació del ple extraordinari, s’enceta un termini de 30 dies hàbils en què els partits de l’oposició poden proposar un candidat alternatiu per rellevar Jaume Collboni a l’alcaldia. És un escenari poc probable, vistos els apropaments (d’ERC cap al PSC) i els distanciaments (de TriasxBCN, BComú, el PP i Vox) que hi ha hagut les últimes setmanes.

Per tant, si passat aquest temps l’oposició no ha estat capaç de teixir una majoria alternativa a Collboni, el primer pressupost del mandat socialista quedarà aprovat automàticament el 2 de maig sense haver de fer cap més votació. En la història recent de l’Ajuntament ja hi ha hagut altres alcaldes que han optat per aquesta via per aprovar un pressupost: Ada Colau els anys 2017 i 2018, i Xavier Trias el 2014.

Com s’ha arribat fins aquí?

La qüestió de confiança és l’últim recurs que té l’alcalde per aprovar els comptes, després del “no” de l’oposició a l’últim plenari. Només hi va votar a favor ERC (amb qui el govern del PSC va assolir un acord pressupostari), mentre que la resta de partits hi van votar en contra. Els de Trias per Barcelona ja van avisar a principis de març que farien un “no” perquè havien aturat les negociacions amb Collboni.

Per la seva banda, els comuns d’Ada Colau —que són els que tenien la clau del pressupost fins pràcticament l’últim moment i amb qui el govern municipal ha mantingut el cos a cos més tens— també van acabar votant-hi en contra. La raó: el PSC no va voler fer un acord de govern amb BComú en paral·lel a l’aprovació dels comptes, tal com volien els comuns. El PP (que va votar Collboni a la investidura) i Vox també van dir “no” al pressupost del 2024.