Ada Colau Janet Sanz Gemma Tarafa comuns

Barcelona en Comú dirà “no” al pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2024. Així ho han decidit les bases de la formació aquest dimarts al vespre en una reunió plenària. Els d’Ada Colau condicionen el vot contrari si l’alcalde, Jaume Collboni, manté el bloqueig a formar un govern d’esquerres ampli. Sense els comuns, el PSC no tindrà els suports necessaris per aprovar els comptes i haurà de recórrer a una qüestió de confiança.

El PSC té garantit només el suport d’ERC, amb qui va signar un acord pressupostari, mentre que TriasxBCN, el PP i Vox ja hi van votar en contra en l’aprovació inicial. En aquell primer tràmit, els comuns van votar-hi a favor amb la condició de fer un govern de coalició abans de la votació definitiva. Fins ara, però, el PSC ha refredat un pacte de govern i ha defensat que primer calia un acord pels comptes.

La pregunta a la militància

comuns votació pressupost

En el plenari de BComú s’ha preguntat a la militància: “En cas que el PSC mantingui la seva negativa a acordar un govern progressista ampli abans del ple del 22 de març, dones el teu suport a la decisió de votar en contra del pressupost del 2024?”. Les votacions han donat 165 vots partidaris de votar “no” al pressupost, cinc vots partidaris de votar a favor dels comptes i cinc vots en blanc.

Cap a la qüestió de confiança

En les últimes intervencions, l’alcalde ha assegurat que Barcelona tindrà pressupost encara que l’oposició el tombi. Collboni s’ha referit a “mecanismes legals”, en al·lusió a la qüestió de confiança. Per activar-la, primer cal que el ple rebutgi el pressupost. Això passarà divendres i, tot seguit, el govern haurà de convocar un ple extraordinari per a un altre dia per tornar a votar els comptes vinculats a una qüestió de confiança.

Si en la nova sessió el pressupost torna a caure, s’obrirà un període de 30 dies en què l’oposició podrà articular una majoria alternativa per desbancar Collboni. Aquesta possibilitat queda pràcticament descartada perquè caldria sumar TriasxBCN, els comuns i el PP. Un cop superats els 30 dies i sense cap moció de censura a l’alcalde, el pressupost quedarà automàticament aprovat. Tant Xavier Trias com Ada Colau van fer servir aquesta via.

Un pressupost de 3.800 M €

El pressupost que es votarà de forma definitiva al ple de l’Ajuntament d’aquest divendres arriba als 3.807 milions d’euros, la xifra més elevada fins ara. En global, puja un 5,9 % respecte del 2023. Els comptes inclouen una despesa corrent de 2.940 M € i unes inversions per valor de 777 M €. Des de l’1 de gener, el consistori té el pressupost prorrogat.