Quan falten dos dies perquè el ple de l’Ajuntament de Barcelona voti el pressupost del 2024, les posicions continuen enrocades entre el PSC i Barcelona en Comú. Aquest dimecres, les dues parts s’han llançat missatges creuats, després que els comuns decidissin aquest dimarts en un plenari de la formació votar “no” als comptes si l’alcalde, Jaume Collboni, no els vol com a socis dins del govern municipal.

El tinent d’alcaldia Jordi Valls ha demanat a BComú reconsiderar el seu vot negatiu al pressupost. Ho ha fet després d’una entrevista de la líder dels comuns, Ada Colau, a SER Catalunya, en què ha allargat la mà al diàleg. Però les dues intervencions han fet aflorar diferències i visions contraposades sobre si hi ha hagut diàleg o no o si els comptes inclouen les demandes dels comuns. És possible un acord d’última hora?

Comptes sense suport de la majoria

El pressupost del 2024 es votarà al ple d’aquest divendres i, de moment, el govern de Collboni no té garantits els suports necessaris perquè s’aprovi. El PSC només té assegurat el vot a favor d’ERC, amb qui va signar un acord pressupostari. Els grups de Trias per Barcelona i el PP han confirmat aquest dimecres el vot en contra, com també s’espera que farà Vox.

Si el ple tomba els comptes, Collboni haurà de recórrer a una qüestió de confiança si els vol aprovar. El mecanisme que preveu la llei dona 30 dies a l’oposició per articular una majoria alternativa a l’alcalde. Si això no és possible (és complicat perquè caldria posar d’acord a TriasxBCN, Colau i el PP), passat el termini de 30 dies el pressupost que el ple haurà tombat quedarà aprovat automàticament.