Canvi de pantalla. L’alcalde, Jaume Collboni, ha donat per superada aquest dimecres la negociació del pressupost del 2024 i ha anunciat que “el proper pas serà l’ampliació del govern municipal”. Collboni ho ha dit en el ple extraordinari en què ha perdut la qüestió de confiança vinculada als comptes del 2024. El mecanisme dona 30 dies a l’oposició per fer una moció de censura a l’alcalde i, si no s’aconsegueix, com s’espera, el pressupost quedarà automàticament aprovat el 2 de maig.

Per l’alcalde, l’ampliació de l’executiu en minoria del PSC ha de permetre “continuar l’acció de govern” amb el pressupost aprovat. Collboni no ha detallat amb qui compta per ampliar el govern, tot i que el suport d’ERC a la qüestió de confiança ho deixa força clar. De fet, l’alcalde ha admès al ple que amb els republicans s’ha pogut parlar primer de polítiques, com volia el PSC, “i després es parlarà de govern”.

L’alcalde ha reprotxat a TriasxBCN i als comuns que l’acord amb aquests grups no ha estat possible perquè “l’ordre que se’ns proposava era un altre”.

I el pacte, quan?

En la seva intervenció al plenari, l’alcalde no ha donat pistes de quan es farà l’ampliació del govern municipal. Tot i això, el període electoral que ara s’ha obert amb les eleccions al Parlament del 12 de maig i el que vindrà tot seguit per les europees del 9 de juny no fan preveure un desenllaç abans d’aquestes dates. Al ple, Ada Colau (BComú) ha donat per fet un pacte PSC-ERC pel pressupost i pel govern, i ha dit que s’endarrerirà per les eleccions del 12-M.

Janet Sanz: “Barcelona no va primer per ERC i Collboni”

Després del ple, la portaveu de BComú, Janet Sanz, ha comparegut per demanar al PSC i ERC que expliquin públicament si ja tenen fet un pacte de govern. Sanz considera que l’alcalde ho ha donat a entendre en la intervenció que ha fet al plenari i, per això, diu, s’explica el suport que ha rebut dels republicans en la qüestió de confiança.

La portaveu dels comuns ha dit que un pacte PSC-ERC no respon a la lògica de Barcelona i que “la ciutat no va primer per a ERC i Jaume Collboni”. A més, Sanz ha acusat els socialistes de fer unes “negociacions ‘fake’ (falses), que no eren reals, sinceres i honestes” amb els comuns i també amb TriasxBCN perquè “ells [el PSC] ja tenien el pacte de pressupostos i govern fet”.