És la segona vegada en aquest mandat que el govern d’Ada Colau recorre a la qüestió de confiança per poder aprovar el pressupost sense la majoria del plenari. Ho va fer quan governava amb el PSC per tirar endavant els comptes del 2017, i ara hi ha tornat a recórrer després que les abstencions del PDeCAT i ERC fossin insuficients per aprovar el pressupost del 2018. El mecanisme serveix als grups per assenyalar la solitud de Colau, però alhora permet visualitzar que amb l’aritmètica actual l’oposició no pot tombar l’alcaldessa.

Trias i ERC passen de l’abstenció al no

La votació en el ple d’aquest divendres tindrà un resultat diferent al del 26 de gener, en què el PDeCAT i ERC van fer una abstenció al pressupost. En aquesta ocasió, tota l’oposició votarà en contra perquè està en joc la confiança del ple en l’alcaldessa. “Una cosa és que ens abstinguem en el pressupost i una altra és donar la confiança a una persona que no ho està fent gens bé”, ha sentenciat Xavier Trias per justificar el vot en contra del PDeCAT. ERC també té previst votar que no.

El pressupost que es tornarà rebutjar en el plenari, però, incorpora els canvis que demòcrates i republicans van acordar amb el govern a canvi d’una abstenció. És el cas, per exemple, de la partida per redactar el projecte del tramvia que els de Xavier Trias van fer retirar. En l’expedient que es porta a votació no hi apareix. A diferència dels altres debats, en el d’aquest divendres la votació serà nominal, és a dir,  cada regidor haurà de dir en veu alta el sentit del vot.