L’Ajuntament ha detectat 1.714 anuncis de pisos turístics il·legals a Barcelona en webs de diverses plataformes de lloguer. La que n’acumula més és Airbnb, amb 1.082, seguida de Wimdu, amb 424 anuncis de pisos turístics sense llicència, a les quals el consistori ja ha demanat que es retirin. Pel que fa a la resta, 115 corresponen a HomeAway, 46 a TripAdvisor, 22 a Rentalia, 18 a Only-Apartments i set a Niumba.

Les dades corresponen al juny del 2018. Segons el consistori, l’actuació del cos d’inspectors i visualitzadors municipals ha permès reduir l’oferta de pisos turístics il·legals a la ciutat en un 70 % en dos anys. El 2016 hi havia, segons dades facilitades per l’Ajuntament, 5.875 anuncis de pisos turístics sense llicència.

Airbnb i el govern, cara a cara

Aquest dilluns, Airbnb i el govern municipal han coincidit per primer cop en una reunió de la Taula de Plataformes de Lloguer Vacacional, en què hi havia també Booking, Apartur, HomeAway, Rentalia i TripAdvisor. A Airbnb ja la hi van convidar per primera vegada al juny, després que eliminés 2.500 anuncis de pisos il·legals i que es comprometés a demanar als amfitrions el número de llicència per anunciar un pis. A més, des de l’1 de juny, la plataforma va posar en marxa una eina nova per passar les dades dels amfitrions al consistori perquè verifiqui si tenen llicència.

Després de la reunió, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha assegurat que totes les plataformes volen col·laborar per arribar a “un escenari de tolerància zero” de pisos turístics il·legals. Sanz ha admès que, sense la complicitat de les plataformes, l’Ajuntament sol no pot combatre l’oferta de pisos sense llicència, i ha assegurat que “en dos anys els avenços són evidents”. El desig del consistori és que un cop s’ha detectat un anunci de pis il·legal no es torni a anunciar enlloc.

En un comunicat, Airbnb ha reclamat a l’Ajuntament que exigeixi a totes les plataformes el mateix nivell de compliment que se li demana a ella. La principal plataforma de lloguer turístic recorda que està totalment compromesa amb l’eliminació de “mals actors” i assegura que des del febrer del 2017 ha retirat més de 5.000 anuncis il·legals. Airbnb no veu, però, informació clara del que l’Ajuntament demana als altres operadors.