Airbnb ha presentat al govern municipal la nova eina informàtica que obligarà els amfitrions a dir si tenen o no llicència turística abans de publicar l’anunci del seu pis. Amb aquest acció, la plataforma i l’Ajuntament han escenificat un primer acostament ferm, després de dos anys d’estira-i-arronsa per l’oferta de pisos il·legals. Tot i que Airbnb també s’ha compromès a retirar els anuncis de pisos fraudulents, el consistori reclama que vagi més enllà i blindi el web contra futurs anuncis sense llicència.

A partir d’aquest divendres, qui vulgui oferir el seu pis a Airbnb haurà d’explicitar si té llicència turística o no, i també donarà el consentiment perquè l’Ajuntament conegui les seves dades personals. Segons el responsable de Polítiques Públiques d’Airbnb, Sergio Vinay, es tracta “d’un principi d’acord” amb el govern municipal per sumar esforços contra l’oferta de pisos turístics il·legals.

Ara bé, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, n’ha rebaixat el to. Tot i acceptar que “som més a prop que Airbnb se situï en els zero pisos il·legals”, Sanz ha demanat a Airbnb i la resta de plataformes del sector que facin un pas més enllà i es blindin contra els anuncis de pisos sense llicència. Precisament per traslladar aquesta exigència, el govern municipal convocarà les plataformes a la taula de bones pràctiques aquest juny; per primera vegada també hi convidarà Airbnb.

Retirada dels pisos turístics il·legals

A banda de posar en comú la nova eina digital, Airbnb ha traslladat a l’executiu que aquest proper divendres també haurà eliminat els 2.577 pisos il·legals que havia detectat l’Ajuntament al web. Per la seva banda, Sergio Vinay ha reclamat que “la conversa no acabi aquí i s’explorin marcs legals nous”, tant amb l’Ajuntament com amb la Generalitat, “per no prohibir, sinó promoure” el lloguer de pisos turístics: “Falta que hi hagi una regulació del segle XXI a Barcelona”.