El Ple ha aprovat la creació d’una nova taxa que gravarà els autocars turístics que aparquin al voltant de Montjuïc. Es farà a través d’una nova zona bus a la Font Màgica, amb l’objectiu d’“evitar els problemes de congestió i circulació” causats pels autocars que estacionen a la zona perquè els turistes vegin l’espectacle de les fonts.

Els autocars hauran de pagar 45 € per franja d’estacionament. A més, també s’encareixen les tarifes de les zona bus ja existents a la Sagrada Família i el Parc Güell. En aquest sentit, la zona A pujarà un 13 % de preu i la zona B ho farà un 22 %. La mesura ha tingut el suport de tots els grups municipals, menys el PSC i el PP, que s’han abstingut.

Nova taxa al transport d’energia

A banda del gravamen als autocars turístics, el Ple ha aprovat un paquet amb altres taxes. La que, segons els càlculs municipals, aportarà més diners a les arques públiques serà una nova ordenança fiscal per a les grans empreses de transport d’energia. Aquest taxa podria tenir un retorn de quatre milions d’euros per a l’Ajuntament.

Sumant-hi la resta de taxes (entre les que destaca una nova tarifa per registrar bicis i vehicles de mobilitat personal destinats a ús turístic) el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que permetran guanyar “cinc milions d’euros a les arques públiques”, tot i que ha acceptat que es tracta d’“un pas modest”.

Les bicis i motos compartides esquiven haver de pagar

Tot i que l’última Comissió d’Economia i Hisenda havia avalat crear una tarifa per gravar l’ús de l’espai públic de les empreses de bicis i motos compartides, finalment aquest punt ha caigut del paquet de taxes que ha aprovat el Ple.

En aquest sentit, la regidora cupaire Eulàlia Reguant ha retret al govern que es tracta d’“una oportunitat perduda” i ha advertit que si l’Ajuntament espera a regular els coneguts com a “bicisharing” i “motosharing” (bici i moto multiusuaris) “quan l’espai públic estigui saturat, anirem tard”. Per la seva banda, Santiago Alonso (Cs) n’ha celebrat la retirada perquè l’impost s’ha de fer “en un marc global” de regulació.

Retrets de l’oposició per no fer una reforma fiscal

Malgrat que les noves taxes han rebut el “sí” majoritari de l’oposició, els grups han retret al govern municipal que no hagi esperat a incloure-les dins d’unes noves ordenances fiscals per a l’any vinent.

En aquest sentit, Sònia Recasens (PDeCAT) ha recordat a Pisarello que “van dir que farien una fiscalitat progressista i no paren cada any de portar pedaços” i Jordi Coronas (ERC) ha dit que “anem aprovant paquetets d’ordenances al llarg de l’any perquè el govern no té capacitat” de fer una reforma global.

Per la regidora socialista Montserrat Ballarín “això és una mostra que [el govern] no farà un mínim esforç per debatre les ordenances del 2019”, mentre que el regidor del PP Xavier Mulleras hi veu “un reconeixement tàcit” que l’executiu no aprovarà unes noves ordenances fiscals per a l’any vinent, a la tardor.