(ACN/Redacció) “Vam fer l’1-O i farem que Catalunya torni a votar.” El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la seva proposta de l’acord de claredat durant la declaració institucional aquest dissabte amb motiu del cinquè aniversari del referèndum de l’1-O del 2017. El cap del govern sosté que cal centrar-se “de nou” en el dret a vot i “tornar a parlar de democràcia”.

La compareixença pública d’Aragonès arriba el mateix dia que hi ha convocada la manifestació de l’1 d’octubre a Barcelona per commemorar l’aniversari del referèndum de l’1-O, una protesta que serà estàtica i que es farà a partir de les 17 h a l’Arc de Triomf. Alhora, el discurs s’emmarca en un context de crisi de govern entre els dos socis: ERC i Junts.

“Ho tornarem a fer”

Aragonès ha insistit: “Ho tornarem a fer”, ja que afirma que aquesta és la via per resoldre el conflicte polític amb l’Estat, i per donar resposta a “l’àmplia, sòlida i transversal” majoria de la ciutadania que vol decidir el futur del país. El president també parla dels “aprenentatges” del 2017 i crida a tornar a reunir “l’ampli consens” a favor que Catalunya decideixi “lliurement”.

“Presó, exili, multes i inhabilitacions”

Aragonès ha mencionat tot el govern de l’1-O i, en especial, el president i el vicepresident, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, així com l’aleshores presidenta del Parlament, Carme Forcadell. I subratlla que encara “estan pagant un preu molt alt” pel referèndum. El president de la Generalitat també recorda els líders de les entitats sobiranistes, diputats, alcaldes, junt amb servidors públics i molts ciutadans anònims.

“Presó, exili, multes i inhabilitacions. La suspensió de les nostres institucions. L’amenaça judicial que encara perdura. El cost personal per a moltes de les persones que hi ha darrere de l’1 d’octubre és altíssim“, remarca Aragonès. El cap de l’executiu també subratlla que l’1-O es va demostrar un “immens desig col·lectiu” de decidir lliurement el futur de Catalunya. En aquesta línia, Aragonès reitera que, si es vol guanyar, no es pot deixar “ningú enrere”. “I per això treballem per l’amnistia”, ha remarcat.

La commemoració, en plena crisi de govern

L’aniversari de l’1-O arriba després que Aragonès decidís destituir-ne el vicepresident, Jordi Puigneró, per la “pèrdua de confiança” provocada per la proposta de Junts d’una qüestió de confiança al president si no concretava garanties per complir l’acord de govern, un acord que Aragonès i ERC consideren que ja s’està complint.

Junts ha deixat en mans de la militància la sortida del govern de la Generalitat de Catalunya. La formulació de la pregunta es concretarà el proper dilluns, 3 d’octubre, mentre que la votació es farà els dies 6 i 7 d’octubre. Aragonès demana a Junts que prengui decisions amb “celeritat” i en l’últim ple ha defensat la continuïtat del “govern actual”.

Cinc anys després de l’1-O

Aquest dissabte fa cinc anys del referèndum de l’1 d’octubre del 2017, una jornada marcada per les càrregues policials que es van produir en alguns dels col·legis electorals habilitats arreu de Catalunya, amb prop d’un miler de ferits i una seixantena d’agents investigats. A Barcelona hi va haver 27 càrregues, com les de l’Escola Ramon Llull i la Mediterrània i les de l’Institut Jaume Balmes.

Aquest primer d’octubre és el segon que els presos independentistes podran gaudir en llibertat, després de rebre l’indult. El 23 de juny, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn van abandonar la presó de Lledoners, on van entrar arran del judici del procés. El mateix dia també van ser alliberades Carme Forcadell i Dolors Bassa de les presons de Wad-Ras i Puig de les Basses, respectivament.