Junts ha decidit per unanimitat deixar en mans de la militància la decisió de sortir, o no, del govern de la Generalitat de Catalunya després de la destitució del vicepresident, Jordi Puigneró. La formulació de la pregunta es concretarà el proper dilluns, 3 d’octubre, mentre que la votació es farà els dies 6 i 7. L’executiva del partit ho ha acordat així després d’hores de discussió a la seu de la formació.

En una compareixença que el partit ha fet passades les vuit del vespre, el secretari general de la formació, Jordi Turull, ha anunciat que s’obre un període de negociacions, durant aquest cap de setmana, per mirar d’arribar a un acord “in extremis” amb ERC. “Farem arribar una proposta al president Aragonès amb concrecions, garanties i terminis, tres punts cabdals per caminar cap a la independència”, ha afirmat Turull. Concretament, els tres punts que Junts exigeix a ERC són la unitat estratègica, l’aposta per l’amnistia i l’autodeterminació i coordinar l’acció a Madrid.

En tot cas, el partit ha volgut aclarir que, en l’hipotètic cas que durant aquest cap de setmana arribin a un acord amb ERC, la darrera paraula la tindrà la militància.

“No ocuparem la vicepresidència mentre hi hagi negociacions”

En relació amb la destitució de Jordi Puigneró, Junts ha anunciat que “no proposaran cap persona” per ocupar la vicepresidència ni la conselleria de Territori i Polítiques Digitals mentre les negociacions segueixin obertes. És, asseguren, una mostra d’acompanyament i d’agraïment per la tasca duta a terme per Puigneró.

L’inici de la crisi, la qüestió de confiança

La crisi en la coalició de govern entre ERC i Junts va esclatar aquest dimarts al Parlament de Catalunya, quan Junts va proposar demanar una qüestió de confiança. Arran d’aquest anunci, dimecres Aragonès va suspendre la seva agenda pública per gestionar la crisi i va convocar una reunió d’urgència del Consell Executiu. El president va considerar un acte de deslleialtat el fet que el vicepresident, Jordi Puigneró, màxim representant de Junts per Catalunya en l’executiu, sabés que es proposaria una qüestió de confiança i no l’advertís amb antelació de les seves intencions.

Durant les últimes hores, Junts ha qualificat l’anunci de Pere Aragonès de destituir Puigneró d’“error històric” i ha acusat el president de “vulnerar” l’acord de govern. Finalment, però, la formació ha decidit que siguin les bases les qui acabin decantant la balança cap a un cantó o l’altre: mantenir-se en l’executiu o abandonar el govern de coalició.

Caldrà esperar, doncs, per saber quin serà el futur de la vicepresidència i les sis conselleries del govern que ostenta Junts. I de retruc, també queda enlaire saber si la crisi de govern acabarà precipitant la convocatòria d’eleccions anticipades a Catalunya.