crisi govern generalitat catalunya junts erc directe

Després de la destitució de Jordi Puigneró per part del president Pere Aragonès, la crisi de govern a la Generalitat de Catalunya s’ha accentuat. Aquest dimecres va ser un dia intens, amb una reunió extraordinària del Consell Executiu i amb posicions enrocades entre Junts i ERC. I aquest dijous és un dia de reaccions a la decisió d’Aragonès de destituir el vicepresident. Després de nou hores de reunió de l’executiva de Junts, el partit ha decidit deixar en mans de la militància la sortida del govern. Per la seva banda, Aragonès demana a Junts que respongui clarament si vol ser govern o oposició. Segueix última hora de la crisi de govern de la Generalitat.

Aquí pots consultar les últimes notícies sobre la crisi de govern a Catalunya. betevé en fa un seguiment en directe, minut a minut, i emetrà les compareixences que es produeixin durant la jornada.

Últimes notícies de la crisi de govern a la Generalitat

21:55
   

Fins aquí el seguiment de l’última hora de la crisi de govern de la Generalitat del 29 de setembre del 2022.

21:27
   

El programa ‘bàsics’, de betevé, debat el futur de la coalició de govern

El ‘bàsics’ ha plantejat un cara a cara entre els periodistes Aida Martori i Enric Sierra: té futur la coalició de govern amb Esquerra?

21:16
   

Aragonès no veu novetats en la decisió de Junts i demana al partit que respongui clarament si vol ser govern o oposició

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no veu novetats en la decisió de Junts. Segons fonts de la Presidència, el cap de l’executiu demana a Junts que respongui clarament si vol ser govern o oposició. A més, Aragonès no concreta si veu marge per negociar amb els encara socis d’executiu fins diumenge, en espera de conèixer la proposta del partit que lideren Laura Borràs i Jordi Turull. Presidència també constata que Junts no ha fet cap pronunciament sobre la qüestió de confiança en la roda de premsa d’avui, posterior a la reunió de la seva direcció.

20:58
   

Forn reclama “apartar partidismes i personalismes” per superar la crisi entre ERC i Junts

L’exconseller de la Generalitat Quim Forn ha reclamat “apartar partidismes i personalismes” per superar la crisi que divideix el govern d’ERC i Junts i aconseguir recuperar la unitat en l’independentisme.

Ho ha dit en la presentació del llibre ‘Aquell octubre’, que ha publicat juntament amb la periodista Magda Gregori i que han presentat a la llibreria Ona de Barcelona junt amb el periodista Jordi Basté.

20:49
   

Acaba la roda de premsa de Junts

En la compareixença, Junts ha explicat que deixa en mans de la militància la sortida del govern de la Generalitat de Catalunya. Junts farà la consulta als afiliats la setmana vinent, el 6 i 7 d’octubre.
20:40
   

Jordi Coronas posa en dubte que Junts tingui la pregunta a la militància acordada

El regidor portaveu d’ERC a Barcelona ha manifestat la seva opinió sobre la decisió de Junts a través de Twitter. Coronas creu que Junts “no té un acord sobre la pregunta” a la militància i per això considera que l’han ajornat, per tenir temps per decidir-la.

20:27
   

Junts consultarà la militància el 6 i 7 d’octubre si marxa del Govern

Junts consultarà la militància els dies 6 i 7 d’octubre per decidir si marxa del Govern. Així ho han explicat la presidenta del partit, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, en una roda de premsa aquest dijous després de la reunió de la direcció, que s’ha allargat durant més de vuit hores. La decisió s’ha pres per unanimitat. 

20:21
   

Junts deixa en mans de la militància la sortida del govern de la Generalitat de Catalunya

Junts per Catalunya ha decidit, finalment, deixar en mans de la militància la decisió de sortir, o no, del govern de la Generalitat de Catalunya després de la destitució del vicepresident Jordi Puigneró. L’executiva del partit ho ha acordat així després d’hores de discussió a la seu de la formació.

20:19
   

Junts sotmetrà a votació de la militància la continuïtat al govern

Junts per Catalunya sotmetrà a votació de la militància entre dijous i divendres que ve la continuïtat al govern.

20:15
   

Junts no trenca el govern i proposa una negociació amb l’executiu fins diumenge

Junts dona marge al president de la Generalitat, Pere Aragonès, fins a diumenge per negociar. El partit li farà arribar una proposta de “concrecions, garanties i terminis” sobre els tres punts que exigeix el partit a ERC: la unitat estratègica, l’aposta per l’amnistia i l’autodeterminació, i coordinar l’acció a Madrid. Junts proposa a Aragonès fer complir l’acord de govern: unitat estratègica, negociació i coordinació de l’acció de govern.

20:07
   

Comença la roda de premsa de Junts

El partit ofereix aquesta compareixença després d’una reunió de 9 hores per explicar la decisió que han pres després que Aragonès destituís Puigneró

20:00
   

Artur Mas crida a “redreçar un rumb equivocat” 

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha cridat a “redreçar un rumb equivocat” per la crisi del govern d’ERC i de Junts. Mas sosté que “el sentit i el sentiment de país segueixen estant per sobre d’interessos de partit i d’agendes personals”. L’expresident ha assegurat que “si la conseqüència” fa “perdre la majoria en unes futures eleccions”, s’haurà “certificat l’aturada del procés”.

Artur Mas

19:35
   

Acaba la reunió de l’executiva de Junts per debatre si trenca el govern català 

Després de més de nou hores de reunió, acaba la reunió de l’executiva de Junts per decidir si abandonen o no el govern de coalició amb ERC. Junts ha anunciat que compareixerà pels volts de les 20 h davant els mitjans per explicar les conclusions de la reunió.

Reunió seu de junts

 

19:15
   

Jordi Puigneró: “No cessarà mai el meu compromís per treballar per la independència”

Jordi Puigneró, destituït aquest dimecres pel president Aragonès, assegura que tot i la seva destitució, seguirà treballant per la independència de Catalunya. Ho ha explicat a través de Twitter en resposta a una piulada prèvia de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en que li ha agraït la tasca al govern i la lleialtat amb Catalunya

18:00
   

Junts segueix debatent si abandona o no el govern

Continua en marxa la reunió de l’executiva de Junts per decidir si segueix amb la coalició amb ERC o si, al contrari, abandona el govern català. L’opció de deixar la Generalitat va agafant força després de la destitució del vicepresident i conseller Puigneró per part de Pere Aragonès. Per ara, però, totes les opcions segueixen damunt la taula, entre les quals que sigui la militància qui triï la continuïtat o no de Junts al govern.

ENTRADA SEU JUNTS

17:10
   

Violant Cervera agraeix la feina “honesta i apassionada” de Puigneró

Violant Cervera, consellera de Drets Socials, ha mostrat el seu suport a Jordi Puigneró, després de la seva destitució. En una piulada a Twitter ha agraït la “feina honesta o apassionada” del fins ahir vicepresident del govern català. “Els càrrecs que ocupem són temporals, però el compromís amb el progrés i el benestar de Catalunya és permanent”, ha afegit.

16:30
   

Alsina encara veu “marge” per materialitzar l’acord de govern entre Junts i ERC 

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, creu que encara hi ha “marge” per materialitzar l’acord de govern entre Junts i ERC malgrat la destitució del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, anunciada aquest dimecres per part del president Aragonès. Alsina ha subratllat que tots els membres de l’executiu han de “treballar conjuntament per al país” i que la societat catalana necessita recuperar l’esperit d’unitat a les portes del cinquè aniversari de l’1-O.

Victoria Alsina

16:00
   

Es reprèn la reunió de Junts per decidir si continua al govern català

Junts per Catalunya reprèn la reunió per decidir si abandona el govern de coalició amb ERC. Els membres de l’executiva han arribat a la seu del partit, després d’una pausa per dinar. Es calcula que la reunió encara s’allargarà algunes hores.

Junts reprèn reunió

15:45
   

Pere Aragonès descarta eleccions anticipades

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha cancel·lat tota la seva agenda pública, continua esperant que Junts designi un substitut per a Jordi Puigneró, després que la nit de dimecres fos destituït “per manca de lleialtat i de confiança”. Aragonès, que segueix apostant per un govern d’esquerra amb Junts, ha descartat que hi pugui haver eleccions anticipades. 

15:00
   

Colau, preocupada per “la situació de bloqueig” del govern català

Ada Colau ha expressat preocupació per “la situació de bloqueig” que, diu, està vivint la Generalitat. L’alcaldessa ha recordat que “la Generalitat és de tots” i que “hi ha qüestions que són molt urgents”, com l’habitatge, les residències, la crisi de l’energia o la manca de docents a les escoles. “Voldria tenir una Generalitat per respondre a les necessitats socials i, en canvi, només estem sentint aquest teatre, aquest vodevil, entre les forces del govern“, ha dit.

14:20
   

Ciutadans demana que el govern actual plegui

Edmundo Bal, portaveu de Ciutadans al Congrés, demana que el govern actual “de debò, se’n vagi”. Considera que els ciutadans ja s’han adonat de “l’engany” que van plantejar amb el desafiament independentista quan només lluitaven “pels seus pessebres” i “no pel benestar dels ciutadans”.

 

14:00
   

L’executiva de Junts fa una pausa per dinar

L’executiva de Junts s’atura per dinar després d’hores de reunió l’endemà de la destitució del vicepresident Jordi Puigneró. La reunió continuarà a la tarda i un cop finalitzi, es comunicarà la decisió del partit. Per ara no ha transcendit cap informació de la reunió i tots els escenaris estan oberts.

13:40
   

Rufián manifesta el seu suport a Pere Aragonès

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha manifestat el seu “màxim suport” a la decisió de Pere Aragonès de destituir el vicepresident Puigneró. Segons Rufián, els fets demostren que “quan el partit republicà ha de prendre una decisió, la pren i no li tremola el pols”.

Gabriel Rufián, ERC

13:23
   

Albiach assegura que el govern està en una crisi permanent

La líder dels Comuns, Jèssica Albiach, ha acusat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, d’haver perdut una oportunitat per tancar la crisi del govern perquè considera que la destitució de Puigneró no és suficient: “Ha deixat la crisi oberta”. “És com una presa de pèl. Per què hauríem de creure que per destituir Puigneró se solucionen les crisis, quan es tracta d’un govern que està en una crisi permanent?”

JESSICA albiach

13:00
   

El PSC votarà en contra de la proposta de resolució que demana a Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança

El president del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha avançat que el seu grup votarà en contra la proposta de resolució del PPC que demana al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que se sotmeti a una qüestió de confiança. Es tracta d’una proposta que es votarà demà, divendres, en el marc del debat de política general. Segons ha explicat Illa en una entrevista a ‘Catalunya Ràdio’, hi votaran en contra per “respecte institucional” i ha recordat que és una facultat que només té el president de la Generalitat. Tot i que Junts ha posat sobre la taula la petició d’una qüestió de confiança si Aragonès no dona “concrecions i compromisos” sobre el compliment del pacte de Govern, Junts no ha presentat cap proposta de resolució en aquest sentit.

Salvador Illa

12:42
   

Colau: “Que s’acabi ja, si us plau. No ens mereixem aquest espectacle”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha lamentat “el teatre i el vodevil” que, diu, estan protagonitzant ERC i Junts al govern de la Generalitat. “Que s’acabi ja, si us plau. No ens mereixem aquest espectacle”, ha reblat l’alcaldessa. Des de la presentació de les primeres unitats de la Targeta Cuidadora, Colau ha avisat de la “situació de bloqueig” que viu el govern català i ha recordat que hi ha “moltes qüestions urgents” que necessiten “un govern per a la gent”.

Ada Colau

12:28
   

Cinc anys del Primer d’Octubre i el moviment independentista, més dividit que mai

Aquest dissabte es commemoren cinc anys del referèndum de l’1 d’octubre i ho fa amb el moviment independentista més dividit que mai. La crisi al govern català i la destitució del vicepresident Puigneró han provocat que els consellers de Junts per Catalunya posin el càrrec a disposició del partit, que ha de debatre si abandona la coalició amb ERC.

5 anys referendum 1 octubre

12:20
   

PIMEC crida a la responsabilitat de la classe política

El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha demanat un govern català “fort i estable” ja sigui a partir de pactes, consens i diàleg, o bé amb unes eleccions. Ho ha explicat aquest dijous a Ràdio4. Cañete ha fet una crida a la responsabilitat de la classe política, tant de l’executiu català com del Parlament per evitar una desafecció. Considera que Catalunya no dona bona imatge i lamenta que la crisi es produeixi en un moment molt important per a la configuració dels pressupostos que han de permetre sortir de la crisi.

 

12:06
   

Darias assegura que la crisi de la Generalitat l’han de resoldre els protagonistes i mostra “màxim respecte” per la decisió que es prengui

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, s’ha referit a la situació del govern català afirmant que es tracta d’un assumpte que “hauran de resoldre” els dos partits. Darias se n’ha referit de forma breu en una visita a Barcelona i ha sentenciat. “És una qüestió que hauran de resoldre aquí, però màxim respecte a les decisions que es prenguin”.
Carolina Darias

11:51
   

La consellera d’Acció Exterior demana disculpes als ciutadans i reconeix que “són dies difícils”

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha qualificat de “poc edificant” la situació política que viu Catalunya, després que aquest dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, destituís el vicepresident Jordi Puigneró. En una piulada a Twitter, Alsina ha reconegut que “són dies difícils” i ha demanat “disculpes” a la ciutadania. “Tenim l’encàrrec de fer un país capdavanter, per ajudar a superar dificultats econòmiques i socials i fer-lo lliure”, ha escrit. En aquest sentit, la consellera ha agraït la tasca de Puigneró i confia recuperar “l’esperit d’unitat” de l’1-O. “Només desitjo que no malbaratem un capital històric, el de la majoria independentista del 52 %”, ha afegit.

11:40
   

Salvador Illa, PSC: “El govern està en temps de descompte”

El primer secretari del PSC i cap de l’oposició a Catalunya, Salvador Illa, ha denunciat aquest dijous el “comportament irresponsable i egoistadel govern d’ERC i Junts, que està “en temps de descompte”, ja siguin “hores o dies”. Ho ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Illa afirma que segueix “amb molta preocupació” la situació. Segons Illa, “estan malbaratant el temps dels catalans” i aprofundint en la “degradació de les institucions” catalanes. Un govern de coalició, ha dit, “és normal que tingui certes diferències”, però “ha de tenir un mínim full de ruta compartit”.

Salvador Illa (PSC) en un acte de campanya

11:22
   

Collboni demana que “el desenllaç del vodevil sigui ràpid”

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, s’ha referit a la crisi del govern. Collboni espera que el final d’aquesta crisi del govern de coalició arribi ràpid: “Que el desenllaç del vodevil sigui ràpid”. Explica que el que es necessita és “una mínima certesa de què és el que passarà” també pel que fa a les coses de la ciutat.

El líder socialista ha afirmat que la situació econòmica a Catalunya “requereix de governs estables i no fer espectacles”. “Malauradament, el govern català està enlaire per la irresponsabilitat dels partits que formen la coalició”, ha sentenciat Collboni.

 

Jaume Collboni

11:08
   

Junts arriba en comitiva a la seu del partit

Junts per Catalunya comença la reunió per abordar si trenca el govern català. Junts ha arribat a la seu del partit en una comitiva que han encapçalat Jordi Puigneró, Jordi Turull i Laura Borràs.
Els consellers han posat el càrrec a disposició del partit, però Turull ja ha avançat que la militància prendrà la decisió final.

10:59
   

Vilagrà descarta que hi hagi eleccions anticipades

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha descartat convocar eleccions anticipades després de la crisi oberta al govern per la destitució del vicepresident Puigneró. En una entrevista a TV3, Vilagrà ha assegurat que no es planteja que Junts decideixi marxar de l’executiu arran de la destitució. “No ens plantegem aquest escenari, ara hem de recuperar les confiances; Junts ha treballat bé al govern”, ha dit, i ha afegit que, per ella, “la coalició és vigent”. De totes maneres, la consellera de la Presidència ha remarcat que al govern “hi ha de ser qui tingui ganes de treballar”.

10:37
   

Borràs critica la decisió “unilateral” d’Aragonès i li diu que “s’ha d’ubicar”

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha criticat la decisió “unilateral” del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de destituir el fins ara vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. En una entrevista a Onda Cero ha dit que els fets són “d’una extraordinària gravetat” i que Aragonès “s’ha d’ubicar on és”. “Sense els vots de Junts no seria president: Salvador Illa té els mateixos escons i no és president; Aragonès és president d’un govern de coalició perquè Junts ho fa possible”, ha recriminat. La dirigent del partit no ha volgut avançar escenaris i ha recordat que l’executiva té previst reunir-se aquest matí.

10:24
   

Turull assegura que Trias tindrà la unitat que reclama per ser candidat

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, creu que Xavier Trias tindrà la unitat que demana dins del partit per poder ser candidat a les eleccions municipals de Barcelona. En ser preguntat sobre si la crisi al govern de la Generalitat, amb la sortida de Puigneró, pot posar en perill la candidatura de l’exalcalde, Turull no ho preveu: “Estic segur que amb la decisió que prenem Junts per Catalunya anirem a l’una”.

Xavier Trias

10:09
   

Els consellers de Junts posen el càrrec a disposició del partit

Els consellers de Junts han posat el càrrec a disposició del partit, que a l’executiva d’aquest matí debat si marxa del govern. Ho ha explicat el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, en una entrevista a RAC1. 

Turull també ha deixat clar que la decisió final la prendrà la militància. “Amb la decisió d’ahir ens sentim bastant expulsats del govern”, ha afegit després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi destituït el vicepresident, Jordi Puigneró. Segons ha explicat Turull, el vicepresident coneixia que hi havia la possibilitat que Junts plantegés una qüestió de confiança en el Debat de política general, però que no sabia si s’havia pres la decisió de dir-ho.

 

10:04
   

El DOGC publica la destitució de Puigneró

El DOGC ha publicat la destitució del fins ara vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. D’aquesta manera s’ha oficialitzat la destitució després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho anunciés en una compareixença dimecres, a les 23 h, i argumentés que li havia perdut la confiança. El president va instar Junts a proposar un altre nom per substituir Puigneró als càrrecs. Per la seva banda, Junts va qualificar la decisió “d’error històric” i ha reunit aquest matí la seva executiva per debatre si surt del govern.

10:00
   

L’executiva de Junts debat aquest matí si surt del govern català després de la destitució de Puigneró

Junts reuneix aquest dijous, a partir de les 10 h, la seva executiva després de la destitució del vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Fonts del partit han assegurat que sobre la taula hi ha la possibilitat de sortir del govern. Després d’hores de reunió el dimecres primer amb el govern i després amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, finalment el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar la destitució de Puigneró perquè, segons va dir, li ha perdut la confiança. En un comunicat posterior des de Junts van advertir que es tracta d’un “error històric” que posa en perill el projecte independentista i van afegir que la decisió del president “vulnera” l’acord de govern.

09:56
   

Bon dia! En aquesta pàgina actualitzem l’última hora de la crisi de govern a la Generalitat de Catalunya. Aquí podràs seguir en directe el que decideixi l’executiva de Junts per Catalunya després de la destitució del vicepresident del govern, Jordi Puigneró, per part del president, Pere Aragonès.