El Ple de setembre a l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un reconeixement institucional a l’exregidora Itziar González i la funcionària municipal Lourdes Conesa per alertar d’un cas de corrupció entre 2005 i 2009. L’Audiència de Barcelona ha condemnat aquest mes 17 persones, entre les quals personal municipal, per una trama fraudulenta de llicències de Ciutat Vella. A la tribuna del ple, totes dues han agraït el suport visiblement emocionades.

El reconeixement l’han impulsat els grups d’ERC i BComú amb dues propostes que s’han aprovat amb el suport de Junts i Ciutadans. Per la seva banda, el PSC, el PP, Valents i la regidora no adscrita s’han abstingut perquè, tot i condemnar les amenaces que van rebre González i Conesa per denunciar aquells fets, no comparteixen que l’Ajuntament estudiï la manera de fer un rescabalament patrimonial, com ha anunciat l’alcaldessa, Ada Colau.

“Que no es torni a repetir”

La portaveu adjunta d’ERC, Elisenda Alamany, ha dit que el reconeixement del plenari és “un deure i una obligació” per la denúncia que van fer González i Conesa i ha lamentat que no hagi arribat fins ara. També ha criticat el funcionament de la Bústia d’Ètica del consistori, que ha dit que està col·lapsada. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa (BComú) s’ha compromès a revisar els protocols i protegir els alertadors de corrupció perquè “el que heu passat no es torni a repetir”.

Des de Junts, el portaveu Jordi Martí ha apuntat que el reconeixement és també “una autocrítica que les coses no s’han fet bé” i que “cal posar les eines perquè no torni a passar”. Igual que Alamany, Martí també ha criticat el “col·lapse” de la Bústia d’Ètica. El portaveu de Ciutadans, Paco Sierra, ha defensat el suport a les dues propostes i ha dit que les persones alertadores han de tenir protecció i el suport institucional perquè “vetllen pel conjunt dels ciutadans”.

Dubtes sobre un possible rescabalament

La regidora Montserrat Ballarín (PSC) ha mostrat el “reconeixement, suport i empatia” a González i Conesa per un “testimoni clau” per destapar aquells fets, però ha dit que el seu grup té dubtes sobre un possible rescabalament patrimonial per part de l’Ajuntament. Ballarín ha relatat que, segons la sentència, aquesta indemnització només pot arribar si les dues afectades presenten una demanda contra el consistori i “res d’això no ha passat”.

El líder municipal del PP, Josep Bou, ha agraït la “valentia” de les dues alertadores per denunciar “uns fets inadmissibles”, però també ha qüestionat que ara l’Ajuntament les vulgui rescabalar. El mateix raonament l’ha fet Óscar Benítez (Valents), que ha condemnat les amenaces que van rebre González i Conesa però ha dit que “l’Ajuntament no pot fer de jutge”.

En la part final del debat, l’alcaldessa ha pres la paraula per rebatre els dubtes d’aquests grups i dels seus socis de govern. “Entenc els dubtes, però hem de fer el màxim esforç per una restitució que fins ara no s’ha fet”, ha dit Colau, que ha etzibat als grups: “obrim un camí, si passen coses no podem girar la cara”. Durant el debat, hi ha hagut l’absència al plenari del líder municipal del PSC, Jaume Collboni, i des d’ERC, Elisenda Alamany ho ha fet constar.