Aquest dissabte es commemoren 5 anys del referèndum de l’1 d’Octubre i ho fa amb el moviment independentista més dividit que mai. La crisi al govern català i la destitució del vicepresident Puigneró han provocat que els consellers de Junts per Catalunya posin el càrrec a disposició del partit, que ha de debatre si abandona la coalició amb ERC.

Per recordar el cinquè aniversari de l’1 d’Octubre, el Consell de la República ha convocat una manifestació l’1 d’octubre a Barcelona i una “tancada nocturna” a les escoles, prevista per al 30 de setembre.

El referèndum de l’1 d’Octubre, 5 anys després

Els catalans van votar en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017. La jornada va estar marcada per les càrregues policials que es van produir en alguns dels 2.315 col·legis electorals habilitats arreu del territori. Només a Barcelona hi va haver 27 càrregues. Les de l’Escola Ramon Llull i Mediterrània o de l’Institut Jaume Balmes, al carrer de Pau Claris, en són només un exemple. Com a conseqüència, hi ha haver prop d’un miler de ferits i una seixantena d’agents investigats.

Aquest primer d’octubre és el segon que els presos independentistes podran gaudir en llibertat, després de rebre l’indult. El 23 de juny, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn van abandonar de la presó de Lledoners, on van entrar arran del judici del procés. El mateix dia, també van ser alliberades Carme Forcadell i Dolors Bassa de la presó de Wad-Ras i Puig de les Basses, respectivament.

Manifestació de l’1 d’octubre de 2022 i altres actes commemoratius

Per commemorar l’aniversari del referèndum, el Consell de la República ha convocat la manifestació de l’1 d’octubre a Barcelona. La protesta serà estàtica i es farà a partir de les 17 h a l’Arc de Triomf. Un dia abans, el 30 de setembre, s’ha organitzat una tancada nocturna a les escoles on es van produir càrregues policials cap a les persones que participaven en la votació.