El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat atorgar les Medalles d’Or al mèrit esportiu a Alexia Putellas, futbolista del Barça, i Laia Palau, exjugadora de bàsquet retirada aquesta temporada amb 42 anys i amb 33 títols de palmarès a la butxaca.

També s’ha aprovat que rebi la Medalla d’Or al mèrit cultural el cantautor Jaume Sisa. L’artista, veí del Poble-sec, va ser un dels noms més destacats de l’escena musical barcelonina i catalana, i se’l considera un referent del moviment underground i la contracultura de la Barcelona dels anys 60 i 70. Tots els grups polítics han repassat la trajectòria del músic i han fet referència a la seva música, moltes de les quals s’han convertit en un himne, com ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’.

Tots els partits elogien la figura de Sisa

Jordi Martí (BComú) ha volgut destacar el pregó que va protagonitzar l’artista el 2008 com “un dels més simbòlics i significatius”. Jaume Collboni (PSC) s’ha referit al missatge que donava Sisa perquè “era poderós i, amb la mort del dictador, es va convertir en missatge esperançador” i ha retret que les institucions catalanes no han reconegut prou la trajectòria del cantautor. Gemma Sendra (ERC) ha posat l’accent en les lletres de les cançons que “eren portes obertes a l’univers de la fantasia” i ha assegurat que ha estat un “referent de la cultura underground catalana i de Barcelona”.

Joan Rodríguez (Junts) n’ha destacat la “personalitat esclatant” i ha demanat que “cuidem com a ciutat i com a país els nous Sisa que encara no coneixem”. Paco Sierra de (Cs) ha preguntat amb ironia sobre qui podria votar en contra d’un cantautor galàctic. Josep Bou (PP) ha volgut destacar el desig de Sisa de “transformar el món que es veu en les seves lletres optimistes, que conviden a viure“, mentre que Óscar Benítez (Valents) ha afirmat que si no hagués existit “l’haurien d’haver inventat, perquè necessitem molts Ricardo Solfa en moments de crisi com aquests”.

Alexia Putellas: “Un símbol d’empoderament femení”

Pel que fa a la futbolista Alexia Putellas, els polítics n’han ressaltat el fet d’haver-se convertit en “un símbol d’empoderament femení” i també com a “font d’inspiració de nenes barcelonines que comencen a reivindicar el seu espai al pati i reconèixer el lloc de les dones a l’esport professional”. Putellas és tot un símbol i ha aconseguit la primera Pilota d’Or per al futbol català. Des de l’Ajuntament en ressalten també haver col·laborat en la professionalització de la lliga de futbol femení.

Laia Palau, “un currículum brillant i extens”

De l’exjugadora de bàsquet Laia Palau, que ha estat a les files del Barça, 314 vegades internacional amb la selecció espanyola i recentment jugant amb el Girona, n’han destacat “la manera de ser, la humilitat i senzillesa”. El seu inacabable palmarès l’ha convertida en “un referent de les nenes que juguen a bàsquet”, asseguren que el currículum és “brillant i extens” i, a més, ha jugat un paper cabdal en la defensa de l’esport femení i en la promoció del bàsquet. L’esportista serà enguany la pregonera de la Festa Major de les Corts, on va començar a practicar l’esport.