L’exregidora de Ciutat Vella Itziar González i la funcionària municipal Lourdes Conesa han estat rebudes per l’alcaldessa, Ada Colau, aquest divendres a l’Ajuntament de Barcelona abans del ple de setembre. Una sessió en què se’ls ha fet un reconeixement per haver alertat d’un cas de corrupció entre 2005 i 2009 que l’Audiència de Barcelona ha sentenciat amb 17 persones condemnades. Els grups d’ERC, BComú i Junts també els han fet costat.

González i Conesa han agraït el suport de Colau i els grups presents en la recepció, i han lamentat la falta d’acompanyament municipal que van tenir aleshores. “He tingut por i m’he sentit molt sola”, ha afirmat Conesa, que quan va denunciar els fets va ser apartada a un altre departament: “Vaig ser estigmatitzada per vetllar pels interessos municipals”. La funcionària ha dit que “tornaria a fer el que vaig fer” pel rigor que es mereix la institució.

González: “Torna a ser un orgull haver estat regidora”

L’exregidora Itziar González, que ho va ser pel PSC amb l’alcalde Jordi Hereu, ha lamentat que no li hagi fet costat en la recepció institucional cap representant dels socialistes. “El meu compromís amb l’alcalde Hereu va ser absolut”, ha dit González. L’exregidora -que va dimitir per haver rebut amenaces de mort- ha lluït el pin de regidora i ha confessat: “Va ser un orgull ser regidora i torna a ser un orgull haver-ho estat”.

El que més mal m’ha fet és la deshumanització de l’Ajuntament. Per això és tan reparador el que fem avui”
Itziar González, exregidora de Ciutat Vella

Colau obre la via per a un rescabalament

Al seu torn, l’alcaldessa ha anunciat que ha enviat una instrucció al districte de Ciutat Vella perquè s’obri un expedient d’ofici que estudiï “un possible rescabalament patrimonial” de González i Conesa. Ada Colau ho ha fet perquè la sentència prova que totes dues van rebre amenaces per denunciar la trama de corrupció i que, per aquest motiu, González va dimitir. “Volem que l’Administració es revisi perquè no torni a passar”, ha afirmat.

Itziar González
L’alcaldessa, Ada Colau, amb Ernest Maragall (ERC) i Jordi Martí (Junts) en presència de González i Conesa

Colau ha reconegut que González i Conesa s’han sentit soles i poc acompanyades, i ha defensat que “mereixen l’agraïment i el reconeixement de l’Ajuntament” pel seu “compromís amb el bé comú i la lluita contra la corrupció”. L’alcaldessa s’ha compromès a millorar els mecanismes per detectar casos d’irregularitats i que les persones alertadores “no se sentin mai soles”.

El líder d’ERC, Ernest Maragall, ha dit que el pitjor d’aquests anys ha estat “el silenci” de l’Administració i que el reconeixement que se’ls fa ara és “una exigència per estar a l’altura del dolor i el patiment”. Des de Junts, el portaveu Jordi Martí ha dit que “el que va passar no hauria de tornar a passar mai” i ha lamentat que en la recepció no hi hagin estat tots els grups.