La Fundació Catalunya Europa ha presentat l’Arxiu Digital Pasqual Maragall (ADPM), un punt d’accés únic i de referència principal sobre el llegat de l’exalcalde de Barcelona i president de la Generalitat. Inicialment, el projecte conté uns 1.400 documents digitals. La majoria, un 80 %, és documentació emesa en públic, com discursos, articles o entrevistes, tot i que també s’hi poden trobar elements personals de Maragall.

Des de la Fundació recorden que l’exalcalde va demanar a la fundació vetllar pel seu llegat documental, polític i intel·lectual. El nou arxiu digital forma part d’aquest projecte. La llista de fons documentals s’anirà ampliant els mesos i anys vinents. “Potencialment hi ha més de 3.000 documents més per publicar“, explica el director de l’arxiu, Fidel Bellmunt.

Expedients acadèmics de Dret i Econòmiques

Entre alguns dels arxius que ja es poden consultar hi ha els discursos d’investidura quan va arribar a l’alcaldia de Barcelona i a la presidència del govern català. Però també hi ha els expedients acadèmics de les llicenciatures de Dret i Econòmiques, abans que comencés la seva carrera a la primera línia de la política. Alhora, en l’arxiu es poden consultar fotografies personals de la infància i la joventut de Pasqual Maragall.

A més, el projecte preveu publicar narratives que sintetitzen, expliquen i destaquen aspectes de la trajectòria de Pasqual Maragall i que permetran conèixer amb detall els fets més rellevants de la seva vida, endreçats i explicats cronològicament.

Un arxiu pioner a Catalunya

L’Arxiu Digital Pasqual Maragall és pioner a Catalunya: no existeix cap altre arxiu d’aquestes característiques. L’Archivo Fundación Felipe González i el de la Fundació Margaret Thatcher són dos exemples previs similars.