Juntament amb el cap de la Guàrdia Urbana, també han comparegut com a testimonis el sotsinspector de la Regió Metropolitana Sud dels Mossos d’Esquadra, encarregat de la investigació del crim, la responsable de la Unitat de Deontologia i Afers Interns (UDAI) de la Guàrdia Urbana, Begoña Alday; i el sotsinspector de la Unitat de Suport Diürn, Ricardo Navarro, el cap de la unitat on treballaven els dos agents acusats que estan en presó sense fiança. Aquests testimonis han comparegut a petició de la fiscalia, ja que, segons alguns mitjans, dins el maleter del cotxe on es va localitzar la víctima, es van trobar restes d’un material metàl·lic fos compatible amb les bales que utilitza la Guàrdia Urbana. A més, un informe balístic dels Mossos acredita que a la pistola de l’acusada hi falta una bala. Per tant, els tres comandaments del cos policial han hagut de respondre sobre la custòdia de les armes reglamentàries que es fa dins el cos i, segons els advocats d’algunes de les parts, han explicat que ningú va trobar a faltar l’arma d’ella perquè no hi ha un control.

Per aquest cas, dos agents de la Guàrdia Urbana estan en presó provisional sense fiança per un presumpte delicte d’homicidi o assassinat i estan suspesos cautelarment de sou i feina. Els fets es remunten a mitjan maig a prop del pantà de Foix, al terme municipal de Castellet i la Gornal (l’Alt Penedès), on va aparèixer el cadàver d’un agent de la Guàrdia Urbana, calcinat dins del maleter d’un vehicle. Per aquests fets es van detenir dos policies del mateix cos com a principals acusats, un dels quals era la parella sentimental de la víctima

Aquesta causa, coneguda com el crim de la Guàrdia Urbana, és complexa. D’una banda, la víctima havia estat expedientada i suspesa de sou i feina per la Unitat de Deontologia i Afers Interns (UDAI) per, presumptament, haver agredit, amb un altre company, un motorista que s’havia saltat un control de trànsit a la carretera de l’Arrabassada. També es dona la circumstància que l’agent acusat va ser condemnat el 2013 per una falta lleu després d’haver agredit un venedor ambulant. L’altra acusada també va ser investigada en una causa anterior. El 2014 va ser absolta de la mort d’un altre manter després d’una intervenció policial. Cal afegir, a més, que aquest octubre l’acusada ha dut a judici un altre agent de la Guàrdia Urbana per un cas de pornovenjança, en aquest cas com a víctima.

Quin control fa el cos de les armes reglamentàries?

Segons han explicat a betevé fonts sindicals del cos, les armes reglamentàries estan guardades dins un armer controlat amb càmeres de seguretat. Cada agent hi accedeix amb la seva empremta dactilar i obre, amb una altra clau personal, la taquilla on hi ha les armes. Tothom té l’obligació de deixar les armes reglamentàries cada dia a la comissaria, no se les poden endur cap a casa excepte si el responsable de la Unitat ha donat permís.

Si es tracta d’una baixa mèdica, com seria el cas de l’acusada del crim al pantà de Foix, els agents han de deixar la pistola a la seva taquilla perquè no treballen. Ara bé, segons els sindicats, no hi ha un control exhaustiu sobre aquesta arma al llarg de la baixa laboral. De fet, expliquen que només hi ha dos supòsits pels quals es retira: en el cas que sigui per causes psicològiques o bé que faci sis mesos que està de baixa.