Els grups municipals del PDeCAT, ERC i la CUP —a banda del regidor no adscrit Joan Josep Puigcorbé— han abandonat el plenari de l’Ajuntament amb motiu de la celebració del consell de ministres a la Llotja de Mar i les manifestacions que s’han convocat en contra. Xavier Trias (PDeCAT) ha advertit que “la situació excepcional exigeix que el plenari tingui una actitud excepcional” i Montserrat Benedí (ERC) ha assegurat que “la nostra responsabilitat com a regidors és estar al costat de la gent i amb la gent”, per això han abandonat el ple per sumar-se a les protestes.
Per la seva banda, Eulàlia Reguant (CUP) ha recordat que els cupaires ja van demanar a principis de setmana que el plenari d’aquest desembre se suspengués, però que no se’ls va donar resposta. Reguant ha denunciat “l’excepcionalitat policial i política” que s’ha generat al voltant del consell de ministres. Els tres regidors cupaires han deixat tres pancartes amb el text “21-D. Tombem el règim”. El regidor de Demòcrates, Gerard Ardanuy, ha abandonat el plenari abans de començar perquè “avui és un dia d’estar al carrer” i “defensar la dignitat del nostre país”.
Avui no es un día per fer #plebcn es un día d’estar al carrer al costat del nostre poble defensant la dignitat del nostre país #21dAraeslhora #PrimàriesBCN https://t.co/ITVyHz4YHN pic.twitter.com/GYbgba0A2a
— Gerard Ardanuy #RC 🎗 (@gardanuy_bcn) 21 de desembre de 2018
L’alcaldessa manté el ple
Tot i les peticions dels grups independentistes per suspendre el ple, Ada Colau ha decidit mantenir-lo. Ha justificat que “la nostra responsabilitat no és contribuir a aquesta excepcionalitat” i ha sentenciat que el fet que hi hagi manifestacions al carrer “no és motiu per suspendre el ple municipal”. D’aquesta manera, el govern de Colau s’ha quedat al saló de plens amb Cs, el PSC i el PP, que li han reclamat seguir la sessió sense alterar-la.
Carina Mejías (Cs) ha demanat a l’alcaldessa que faci “una crida a la calma” perquè el ple se celebri “amb absoluta normalitat democràtica com correspon a una institució democràtica”. Per la seva banda, Jaume Collboni (PSC) ha instat Colau a “no introduir més inestabilitat i anormalitat de la que ja tenim a la ciutat”, mentre que Alberto Fernández Díaz (PP) li ha reclamat que “no es posi al capdavant dels CDR” i que no “converteixi l’Ajuntament en una eina útil de l’independentisme més radical”.
Pocs minuts després que els partits independentistes hagin abandonat el ple, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha fet una piulada per expressar “cansament”. A més, ha retret al PDeCAT, ERC i la CUP que darrere seu “s’amaga la voluntat de crear la imatge que ens quedem al costat dels 155”. De fet, en declaracions a betevé, el president del Grup Municpal del PDeCAT, Xavier Trias, ha apuntat que “és curiós” que Colau s’hagi quedat al ple amb els tres partits que van avalar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.
Ai, cansament. #plebcn.
Molt comprensible que hi hagi regidors que prefereixin anar a manis que al ple, tot i que és pel que ens paga la gent. Mal sabor de boca en pensar que darrere s’amaga la voluntat de crear la imatge de que ens quedem al costat dels 155. en un ple MUNICIPAL— Gala Pin (@galapita) 21 de diciembre de 2018
Les protestes dels CDR es colen al ple
La situació anòmala dins del saló de plens i les tensions per les protestes dels CDR al carrer també s’han escolat en el debat del plenari. Durant el debat de reprovació a l’alcaldessa pels pressupostos, Jaume Collboni ha lamentat l’absència del PDeCAT i d’ERC: “Em costa imaginar el senyor Trias amb un passamuntanyes als carrers de Barcelona”, ha dit.
En el debat per rebutjar la “via eslovena” (que s’ha aprovat amb el suport de Cs, el PSC, el PP i l’abstenció de BComú), Alberto Fernández Díaz ha demanat a Colau que condemni “les accions violentes dels CDR a Barcelona”, alhora que Carina Mejías ha afegit que la ciutat “és ostatge dels radicals”. El govern d’Ada Colau, però, no ha fet cap esment a les protestes dels CDR.