Els grups municipals de BComú, PDeCAT, ERC, PSC, la CUP i els regidors no adscrits volen que el Govern espanyol iniciï els tràmits per il·legalitzar la Fundació Nacional Francisco Franco. Per aconseguir-ho, han consensuat un requeriment perquè s’elimini del registre de fundacions, que aquest divendres es farà arribar a l’executiu central perquè el Ministeri de Justícia la il·legalitzi. El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, acompanyat per la resta de regidors dels grups implicats –tots, menys Cs i el PP-, ha comparegut aquest dimecres per explicar la proposta.

Aquesta petició arriba poc després de saber que l’associació franquista vol obrir una delegació a la ciutat, un fet que Jaume Asens ha qualificat de provocació, especialment, “tenint en compte el context actual”. El tinent d’alcalde ha afirmat que “la fundació del dictador ens pren per idiotes quan diu que durant la dictadura no es va afusellar a ningúi ha afirmat que mentides com aquesta ofenen la memòria de les víctimes de la repressió franquista.

El govern municipal ja va anunciar que estudiava com impedir-ho i amb aquest objectiu es va encarregar un informe als Serveis Jurídics de l’Ajuntament. Segons ha explicat el tinent d’alcalde, el document, de 15 pàgines, conclou que per evitar que l’entitat del dictador s’instal·li a Barcelona, s’ha d’anar a l’arrel del problema sol·licitant-ne la il·legalització.

Raons polítiques, morals i jurídiques

Asens també ha assegurat que l’informe també recull que aquesta pretensió no només no és impossible sinó que és necessària i factible emparant-se en la Llei de memòria històrica.  Per tant, segons el tinent d’alcalde, hi ha raons morals i jurídiques per fer-ho, perquè no es pot banalitzar l’existència de l’única fundació a Europa que fa apologia del feixisme i de la memòria d’un dictador.

A l’acte de presentació de la proposta s’hi han sumat entitats com l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, SOS Bebés Robados i Irídia, entre d’altres.

Altres actuacions per eliminar els vestigis del franquisme

Aquesta no és la primera actuació de l’executiu de Colau per erradicar les restes de la dictadura i els discursos d’extrema dreta. En aquest mandat, els Mossos van tancar la Llibreria Europa i l’Ajuntament es va encarregar que no pogués tornar a obrir. Un any abans, coincidint amb l’aniversari de l’alçament militar franquista, el govern municipal no va permetre fer una missa al Castell de Montjuïc perquè, diu, vulnerava la Llei de memòria històrica.

Un dels últims episodis per reflexionar sobre la dictadura -i el més sonat- va ser l’octubre del 2016. El govern va instal·lar l’exposió “Franco, Victòria i República” al Born Centre de Cultura i Memòria amb aquesta polèmica estàtua del dictador decapitat l’entrada. L’estàtua només va durar tres dies, fins que un grup de persones la va tirar a terra.