Els polítics independentistes Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull empresonats a Lledoners deixen la vaga de fam . L’anunci l’ha fet la seva portaveu, Pilar Calvo, i arriba l’endemà que els expresidents de la Generalitat i el Parlament els sol·licitessin que abandonessin la protesta a través d’una carta conjunta. Han estat 20 dies -en el cas dels primers- i 17 -dels segons- de vaga per denunciar el bloqueig del Tribunal Constitucional a la justícia europea.

Joaquim Forn i Josep Rull han fet públic que abandonen la protesta a través d’una piulada al seus respectius comptes de Twitter. Tots dos asseguren que acaben la vaga perquè el Tribunal Constitucional es mou i denuncien la manca d’imparcialitat amb què seran jutjats. Asseguren que s’ha de preparar per a un judici llarg i dur.

Els primers a declarar-se en vaga de fam, el dissabte 1 de desembre, van ser l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i l’exconseller Jordi Turull. Dos dies més tard, el 3 de desembre, es van sumar a la vaga de fam els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull.

Les primeres reaccions

Entre les primeres reaccions a la notícia hi ha la del president del Parlament, Roger Torrent, que també a través de les xarxes socials ha assegurat que la protesta ha servit “per denunciar la vergonya que suposa tenir presos polítics” a Europa el segle XXI. També puntualitza que s’acaba la vaga de fam però que continua la lluita per desmuntar la causa política contra el procés.

Protocol per tornar a ingerir aliments

Fonts dels serveis penitenciaris han confirmat que els quatre polítics presos han adreçat una instància a la direcció del Centre Penitenciari Lledoners comunicant la finalització de la vaga de fam. Aquest mateix dijous se’ls traslladarà a la Unitat Hospitalària Penitenciària de Terrassa per tornar a ingerir aliments sota control mèdic. Turull, Sànchez, Forn i Rull es recuperaran en un mòdul d’hospitalització ordinària, en habitacions individuals.

Es tracta d’una mesura prevista pel protocol de vagues de fam, si els facultatius ho consideren necessari i la durada de l’ingrés respondrà també a criteris mèdics. Durant l’ingrés a la Unitat Hospitalària, les visites d’autoritats quedaran molt restringides. Només tindran dret a dues comunicacions de 30 minuts a la setmana.

Durant la protesta, Turull ha estat l’únic dels quatre que ha estat traslladat a la infermeria del Centre Penitenciari de Lledoners.

Demanen una mobilització “cívica i pacífica” el 21-D

El conjunt dels nou líders independentistes que estan en presó preventiva per la causa contra el procés han demanat que la mobilització que s’ha convocat per aquest 21 de desembre sigui “cívica i pacífica”.