Unes 50 escoles i instituts catalans estaran sota monitoratge del sistema de salut per analitzar quin és el comportament del coronavirus als centres educatius de Catalunya. El projecte d’escoles sentinella, presentat aquest dimarts pels departaments de Salut i Educació, vol ser una “auditoria constant” per veure si cal afegir, modificar o eliminar mesures de prevenció als centres del territori.

L’objectiu del nou projecte presentat per l’executiu català vol avaluar la implementació dels plans desplegats fins ara a les escoles: per exemple, com s’ha de gestionar un cas de covid-19 en un grup estable. També es vol aconseguir una aproximació sobre quina és l’evolució de la infecció als centres educatius. Per aconseguir-ho, es millorarà la coordinació entre els diversos equips i serveis dels departaments de Salut i Educació.

Què s’hi farà?

El projecte treballarà en una cinquantena d’escoles del conjunt de Catalunya, llista que encara no està tancada. Per analitzar la situació de la covid-19, s’extrauran mostres biològiques (PCR per saliva, automostreig i proves ràpides d’antigen) en el marc dels cribratges poblacionals. Per fer-ho, caldrà l’autorització dels pares si els alumnes són menors d’edat. També s’hi faran enquestes per conèixer l’impacte de les mesures de prevenció, així com el coneixement dels docents, els alumnes i les famílies.

La participació en l’estudi és voluntària: Educació escollirà unes escoles i instituts concrets, però seran les direccions dels centres les que hauran de decidir si volen oferir-se al monitoratge de la pandèmia durant el curs escolar. En qualsevol cas, la mostra seleccionada serà representativa del conjunt del territori, tenint en compte la situació epidemiològica de l’entorn del centre i els criteris estructurals i territorials, entre d’altres.

El 9 % dels positius, en edat escolar

“Hi haurà casos? Sí”, ha dit rotundament la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha concretat que el 9 % dels casos positius per coronavirus són persones en edat escolar. “Tindrem molts casos, sobretot moltes sospites. Anirem canviant allò que calgui per cada cop anar-ho fent millor durant el curs”, ha afegit la titular del departament.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, defensa el projecte per reduir el nombre de contagis. Considera que l’escola és “el millor reflex” de la comunitat. “A les escoles hi ha tots els grups socials, orígens, realitats econòmiques… Hi som tots. Qualsevol cosa que passa a la societat, l’escola la rep l’endemà”, ha dit.