Vacuna

La farmacèutica AstraZeneca ha decidit interrompre l’assaig clínic per aconseguir una vacuna contra la covid-19. La companyia, que treballa conjuntament amb la Universitat d’Oxford, ha explicat que l’aturada s’ha fet després que un dels participants tingui “una malaltia potencialment inexplicable”.

La farmacèutica assegura que aquesta és una “acció de rutina” que es duu a terme sempre que es produeix una malaltia inexplicable mentre s’està fent l’assaig. Tot i l’aturada, però, es manté “la integritat dels estudis”, ha indicat un portaveu de la companyia als mitjans nord-americans. El voluntari que ha emmalaltit resideix al Regne Unit i, segons el mitjà especialitzat Stat, es desconeix la naturalesa de la reacció adversa que ha patit, tot i que s’espera que es recuperi.

100.000 mil dosis reservades per Catalunya

AstraZeneca estava experimentant l’eficàcia de la vacuna als Estats Units, el Brasil i Sud-àfrica després dels resultats positius obtinguts en les fases inicials, quan es va provar en mil persones del Regne Unit. Justament, la vacuna d’Oxford és la que havia triat la Unió Europea, que ha signat un contracte per comprar-la en cas de tirar endavant. De fet, el ministre de Salut, Salvador Illa, va anunciar fa només uns dies que Espanya esperava rebre tres milions de dosis d’aquesta vacuna al desembre, en cas que fos efectiva. I aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va explicar a RAC1 que a Catalunya li corresponien unes 100.000 vacunes i que es començaria per administrar-les als més vulnerables.