El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposta que demana a l’Estat i al Tribunal Suprem que apliqui la sentència del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras i que, en conseqüència, declari nul·la la sentència del procés i alliberi el president d’ERC. El text aprovat, a instàncies d’ERC i JxC, ha rebut el suport de BComú, mentre que el PSC, Cs, PP i BCN Canvi hi han votat en contra.

La proposta recull que l’Ajuntament s’adreçarà al president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per demanar la seva “actuació immediata” per complir la sentència del TJUE. A més, el consistori emtrà un comunicat per reconèixer els drets polítics de Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats electes. Precisament, aquest divendres, l’Eurocambra ja ha aixecat la prohibició d’entrar-hi a Puigdemont i Comín.

“Tornar a la política”

“La sentència és una desautorització al Suprem”, ha afirmat Ernest Maragall (ERC), que creu que el TJUE “ha regalat una oportunitat per rectificar”. “Què pensa fer Pedro Sánchez ara que Europa diu que el camí no és la repressió?”, s’ha preguntat Elsa Artadi (JxC). Des del govern, Jordi Martí (BComú), ha dit que la sentència del TJUE demana “tornar a la política”.

Des del PSC, la tinenta d’alcalde Laia Bonet ha dit que no hi ha diferències entre justícia espanyola i europea i que “no ens podem fer trampes per si ens agrada més una o altra sentència”. Des de Cs, Luz Guilarte ha acusat els independentistes de crear “un gran engany” i de voler confondre “immunitat amb impunitat”. “Res no ha canviat”, ha afirmat Josep Bou (PP). Manuel Valls (BCN Canvi) ha assegurat que el TJUE no qüestiona la sentència del Suprem a Junqueras.

El text que han consensuat ERC i JxC apunta també el rebuig a la sentència del TSJC que inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, per desobediència.