Després de dos anys d‘intenses negociacions, que van començar el 2016,  l’Espai Barça tirarà endavant. La Comissió de Govern ha aprovat de forma provisional una modificació del Pla General Metropolità que farà possible el projecte. Ara es votarà al Plenari del Consell Municipal del 27 d’abril i s’aprovarà de forma definitiva a la subcomissió d’Urbanisme. La reforma suposarà generar més espai per a l’ús ciutadà, ja que el conjunt de les instal·lacions del FC Barcelona s’obriran i deixaran de ser una barrera urbana, tal com demandaven els veïns del barri de la Maternitat i de Sant Ramon.  La zona verda serà de més de 32.000 metres quadrats. Segons l’Ajuntament, tot l’espai d’ús públic estarà obert i no hi haurà cap tipus de tancament, excepte els dies en què hi hagi partit. Aleshores s’hi instal·larà una tanca d’accés per garantir la seguretat. El Barça es farà càrrec del cost econòmic per urbanitzar els carrers d’Arístedes Maillol i de la Maternitat i al carrer de Joan XXIII, s’incorporarà un carril de trànsit per augmentar la capacitat viària, a petició dels veïns.  Segons el consistori, el pla no suposarà cap cost per a la ciutat, ja que el club assumirà tots els costos derivats de la reforma, que es calcula en més de 125 milions d’euros.

Canvis en la mobilitat

Una de les qüestions que més s’han debatut ha estat la gestió de la mobilitat, sobretot els dies en què hi ha partit i impacta directament en el dia a dia dels veïns del barri. L’acord inclou el soterrament de tot l’aparcament actual, per guanyar espai públic en superfície. Hi haurà les mateixes places que ara (3.200 per a cotxes i 1.000 per a motos) i s’estudiarà dedicar una part de l’aparcament per als veïns de l’entorn. A més, s’habilitarà un aparcament integrat per a autocars (que inicialment serà de 50 places). Segons diu l’Ajuntament, el FC Barcelona s’ha compromès a fer una aportació anual de més de 173.000 euros per contribuir al finançament del transport públic de la zona.

Canvis en les instal·lacions del FC Barcelona

L’acord permetrà al Barça remodelar el Camp Nou i construir un nou Palau Blaugrana, a l’espai on ara hi ha el Miniestadi. Segons el president del club Jordi Bartomeu les obres començaran l’estiu de 2019. A més, hi haurà un pavelló annex per a les seccions esportives de bàsquet, handbol, hoquei patins i futbol sala. La pista de gel mantindrà la seva activitat en aquesta nova ubicació. A més, es crearà una zona de tres edificacions no vinculades a la pràctica esportiva, on se situarà la nova Oficina d’Atenció al Barcelonista. El pla, però, obligarà a enderrocar un edifici d’habitatges de la travessera de les Corts i el club es farà càrrec dels costos per reallotjar els veïns que viuen en aquest immoble.

Tots els grups menys la CUP donen suport a l’acord

La presentació de l’acord entre Ajuntament i el Barça ha comptat amb la presència del presidents dels Grups Municipals del PDeCAT, Ciutadans, ERC, PSC i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy. Tots donen suport a l’acord amb el club i hi votaran a favor durant el ple de finals d’abril, quan està previst que s’aprovi definitivament la modificació del Pla General Metropolità que ha de permetre l’Espai Barça.