Després que fa uns mesos se’n fes l’aprovació inicial al consistori, els veïns del Camp Nou han aprofitat el període d’al·legacions per oposar-se, un altra vegada, al projecte Espai Barça. En l’escrit critiquen, principalment, que els carrers que envolten l’estadi es converteixin en una gran àrea per a vianants perquè consideren que afectarà el trànsit a la zona. A més, creuen que els nous edificis que projecta el Barça s’haurien de dedicar a usos esportius i no comercials.

Fracàs de la taula negociadora

La presentació d’aquest paquet d’al·legacions deixa entreveure, un altre cop, el fracàs de la taula negociadora a tres bandes: Ajuntament, veïns i club, que es va obrir quan es va començar a plantejar el projecte. Joan Hernández, membre de la coordinadora de l’Associació de Veïns de les Corts, és molt crític amb aquesta taula, que titlla “d’informativa més que no pas participativa”. És per això que les associacions de veïns de les Corts, amb el suport de la FAVB, ja van mostrar la seva oposició presentant un contenciós administratiu a la modificació del Pla General Metropolità -pas previ per a la presentació del pla urbanístic actual- al mes d’octubre. Una oposició que també va mostrar la CUP. Llavors es va argumentar que un projecte de les característiques de l’Espai Barça, que afectava tant la vida a les Corts, havia tirat endavant sense l’aprovació dels veïns. 

Esperant la resolució judicial

Adela Agelet, també de la coordinadora de l’Associació de Veïns de les Corts, reconeix que els veïns no tenen gaires esperances en què l’Ajuntament emplaci el Barça a tenir en compte les al·legacions presentades. En canvi, sí que confien que la justícia els acabarà donant la raó en els dos contenciosos administratius que hi ha interposats contra la modificació del PGM, prèvia a la presentació del projecte urbanístic. Agelet assenyala, com a exemple el cas del Wanda Metroplitano, que no comptava amb el vistiplau dels veïns i una sentència judicial els va acabar donant la raó. “El Wanda haurà de fer modificacions ja a ‘toro pasado’“, diu Agelet, “es tracta, en aquest cas nostre, que no s’executin obres que després haguem d’enderrocar perquè no són correctes”.

L’Ajuntament ja ha deixat clar que les al·legacions es refereixen a aspectes ja aprovats en la modificació del PGM i, per tant, serà difícil tenir-los en compte. En canvi, des del Barça asseguren que el projecte està en fase de revisió i no descarten incloure les consideracions dels veïns de la cara a l’aprovació definitiva.