L’Ajuntament ha atorgat al Barça la llicència d’obres per enderrocar el Miniestadi. Els treballs previs s’iniciaran aquest mateix mes d’octubre i s’allargaran fins al febrer del 2020. Això permetrà en un futur construir al solar que hi quedi buit el nou Palau Blaugrana, una de les peces que formarà part de lEspai Barça. Es tracta d’una reforma ambiciosa que suposarà remodelar els entorns dels carrers del Camp Nou, amb més espais verds i aparcaments soterrats. Recordem que el projecte serà possible després de la modificació del Pla General Metropolità aprovat en el mandat anterior.

Presència d’amiant

La primera fase de l’enderroc començarà aquest mateix mes d’octubre, amb la retirada d’uns elements cilíndrics decoratius que es troben a sota de la marquesina de tribuna que tenen amiant. Per això, una empresa especialitzada s’encarregarà de fer-ho, seguint el protocol de seguretat establert en aquests casos. També es retiraran els seients, que es donaran a entitats esportives o escoles que ho hagin demanat. Aquest dimarts el govern municipal i els responsables del club han explicat als veïns les característiques del procés d’enderroc.

Un enderroc dividit en tres àmbits


Un cop acabin aquests treballs previs, l’enderroc es dividirà en tres àmbits diferents. El primer és el desmantellament del Miniestadi, que s’allargarà fins al febrer del 2020. Actualment, el terreny de joc es troba tres metres per sobre de la cota de carrer i l’objectiu és rebaixar-lo fins a un metre de la vorera.

El segon àmbit (que es farà de forma paral·lela al primer) és el dels terrenys i les instal·lacions de la Barça Escola, que inclou la retirada de la gespa artificial i altres elements, com la graderia. Aquesta fase s’allargarà fins a finals de novembre.

El tercer serà la passarel·la de connexió que hi ha entre el Palau Blaugrana i el Miniestadi. La retirada es farà el gener del 2020, sense afectar la rampa que actualment dona accés al Palau.

Retirada amb pinces i cisalles hidràuliques

Per fer l’enderrocament del Miniestadi i la graderia de la Barça Escola s’utilitzaran pinces i cisalles hidràuliques que aniran trencant el formigó per compressió. Segons afirmen els responsables de les obres, l’impacte acústic per als veïns serà mínim. Afirmen també que la màquina que “mossegarà” el formigó ruixa aigua mentre treballa per evitar que la pols es dispersi.

Animals protegits

A la zona del Miniestadi hi viuen actualment colònies de ratpenats i de gats. Per no perjudicar-los durant les obres, en el cas dels ratpenats ja s’ha col·locat al recinte un niu especial amb capacitat per acollir 400 animals. En el cas dels gats, els estan traslladant a altres colònies de Catalunya.

Un camí que ve de lluny

El futur del Miniestadi es discuteix des de fa dues dècades. Josep Lluís Núñez ja en va preveure la remodelació en el seu Pla Barça 2000 i la directiva de Joan Laporta va reactivar l’interès per requalificar-ne els terrenys per fer possible el Camp Nou de Norman Foster. El projecte de l’arquitecte britànic va quedar aparcat amb l’arribada a la directiva de Josep Maria Bartomeu que va portar a referèndum l’Espai Barça.