L’avançament electoral a Catalunya el proper 12 de maig altera els plans de l’Ajuntament de Barcelona per inaugurar obres o anunciar projectes de mandat. Amb les eleccions convocades a partir d’aquest dimarts, s’entra en període electoral i la llei obliga els poders públics a ser neutrals i evitar les inauguracions i campanyes de propaganda institucional per lluir obra de govern.

La situació seria més complicada si s’estigués al tram final del mandat amb més acció de govern a punt d’acabar i de lluir. Però tot i ser al primer any de mandat, hi ha un grapat d’obres que encaren la recta final i que es quedaran sense tall de cinta oficial. És el cas de la reforma de l’avinguda Meridiana a l’altura de Navas. L’obra es podrà obrir al públic amb normalitat, però sense inauguració amb polítics.

La reforma de la Meridiana a Navas està pràcticament enllestida

A prop de la Meridiana, la nova plaça del Canòdrom es quedarà sense inauguració oficial. Els treballs s’estan allargant més del previst (havien d’acabar a finals del 2023), però els nous espais de joc i estada van prenent forma. També afronta la recta final la reforma del pont de Santander, a la Verneda i la Pau. Vianants i bicicletes encara no poden passar per una obra que s’ha d’enllestir aquest mes.

La nova plaça del Canòdrom pren forma, però si s’acaba en període electoral no es podrà fer una inauguració oficial

Què està permès?

Durant el període electoral, l’Ajuntament tampoc no podrà explicar grans projectes de futur que, per exemple, tingui previst fer en aquest mandat perquè no puguin ser titllats d’anuncis electoralistes. En canvi, sí que podrà fer campanyes o informar d’obres que comencin durant el període electoral i que tinguin afectacions a la ciutadania o que alternin els serveis públics.

No obstant això, l’absència d’inauguracions amb polítics no impedeix les festes ciutadanes (sempre que no hi hagi al·lusió a l’acció política). En el passat n’hi alguns exemples com el de la superilla de l’Eixample. El març de l’any passat, a punt d’entrar en període electoral de les municipals se’n va fer una, sense polítics, per estrenar una obra que encara no estava acabada del tot.