En poc més d’un any i mig, ja són gairebé 7.000 infants de Barcelona d’entre 11 i 12 anys que han descobert la vela. Ha estat gràcies al programa municipal Viu la vela que ha acostat aquest esport als menors amb sessions formatives gratuïtes a l’aula i al mar. Una iniciativa impulsada per l’Ajuntament amb motiu de la Copa Amèrica per trencar estereotips sobre aquesta disciplina i fer-la accessible a tothom, amb l’objectiu d’arrelar-la a la ciutat.

En total, l’Ajuntament de Barcelona ha invertit gairebé tres milions d’euros per finançar el programa amb els quals s’han comprat 32 velers (quatre dels quals adaptats per a infants amb necessitats especials), sis llanxes, 360 armilles, 360 neoprens i quatre grues per traslladar les embarcacions. Amb aquest pressupost també s’han becat 150 persones perquè es formin com a instructors fent el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Tècnic Esportiu en Vela i que han pogut fer sessions pràctiques sortint amb els alumnes al mar.

Classes teòriques i sortides al mar

El programa va arrencar el curs passat i el balanç és més que positiu. Hi han participat alumnes de sisè de més de 160 escoles de Barcelona, que reben una formació inicial a l’aula i, posteriorment, fan una sortida al mar, amb instructors que s’han format fent el programa. “Jo ho tornaria a fer, m’ha encantat i m’he relaxat molt navegant”, explica l’Ariadna Rosa Bravo, una de les alumnes de Sant Andreu que ha participat en la sortida des del Barcelona International Sailing Center, al Fòrum. La sortida al mar dura unes dues hores i es produeix sense incidents, més enllà d’algun mareig puntual.

Consolidar el programa més enllà de la Copa Amèrica

Aquest programa juvenil també es farà al proper curs 2024-25 amb l’objectiu que al llarg dels tres anys hi participin 17.000 infants. Però l’Ajuntament de Barcelona vol donar continuïtat al programa i que vagi més enllà de la Copa Amèrica, amb noves edicions els propers anys.