Les obres als entorns de la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella, que han engegat a principis de març, han esborrat l’estany, un element centenari original del Parc de les Aigües. Ho denuncia l’Associació per a la Recerca i Divulgació de la Memòria Històrica de Trinitat Vella, que havia demanat la seva preservació perquè és un dels pocs vestigis dels inicis del Parc de les Aigües de Montcada a la Trinitat Vella.

Un estany de 107 anys on jugaven els infants

L’estany que s’ha eliminat estava inclòs en el conjunt arquitectònic modernista del Parc de les Aigües de Montcada, que data del 1917. Era una infraestructura que anava des de Montcada fins al Pont dels Tres Ulls, a la Trinitat Nova, per pujar i canalitzar l’aigua provinent de la mina de Montcada i repartir-la per part de la ciutat.

Segons l’historiador Amador Expósito, l’estany formava part del record de molts veïns i veïnes de la Trinitat Vella perquè era on jugaven de petits i, fins i tot, s’hi feien sessions fotogràfiques. “Del parc primer només queda un terç, ja no queda pràcticament res”, denuncia Expósito. Diu que el Parc de les Aigües, d’uns 25.000 metres quadrats i construït per l’arquitecte Pere Falqués i Urpí, tenia una pineda, una escalinata, una font, un mirador i, fins i tot, un passeig. Amb les transformacions urbanes a la Trinitat Vella ha anat desapareixent tot això i només queden tres peces (la caseta de comportes, el pavelló de bombeig i la casa del guarda).

Millora de l’accessibilitat i la zona infantil

Les obres de reurbanització dels entorns de la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella mantindrà l’entorn natural i millorarà l’accessibilitat i l’àrea de joc infantil. A més, també es crearà un espai de refresc de més de 50 m2 i es farà una font brollador. Aquests dos elements, però, hauran d’estar pendents de la sequera, ja que només es posaran en funcionament si finalitza aquesta situació. Les obres s’allargaran fins a la tardor.

A més, es construirà una escala que connectarà la parada de bus de les línies 11 i V31 al carrer del Pare Pérez del Pulgar amb l’avinguda Meridiana. L’àrea verda incorporarà una zona de jocs infantils de 330 m2 per a infants d’entre cinc i 12 anys.