Nova vida a la multiconsulta. El govern d’Ada Colau portarà, de nou, a votació en el ple d’aquest mes les dues preguntes procedents d’iniciatives ciutadanes que es van tombar a l’abril en una sessió extraordinària. Arran d’aquella votació, la Comissió d’Empara va alertar que alguns grups van votar-hi en contra per motius polítics i no jurídics i que, per tant, les dues preguntes “no es poden considerar com a rebutjades”. En un informe es van assenyalar en concret els vots del PDeCAT i la CUP.

El que es portarà a votació, en realitat, és si s’accepta un recurs de reposició que van presentar algunes de les persones que van signar a favor de les dues iniciatives ciutadanes, que convida els grups a “esmenar” aquella votació del plenari. Els serveis jurídics de l’Ajuntament han emès un informe que conclou que acceptar el recurs de reposició comporta aprovar les dues preguntes que es van votar en el ple de l’abril.

“Els partits tenen l’oportunitat d’esmenar l’error del ple d’abril”, ha defensat la regidora de Participació, Gala Pin, que anima els grups a “demostrar que estan a favor de la participació ciutadana”. Pin ha assenyalat directament al PDeCAT, de qui ha dit que “no s’entendria que partits que han defensat el dret a decidir els últims anys estiguin en contra que la ciutadania de Barcelona pugui decidir”. Dies després de la votació del ple de l’abril, la CUP ja es va mostrar disposada a canviar el vot per facilitar l’aprovació de les dues preguntes.

La multiconsulta no es farà en aquest mandat

Tot i això, el govern de Colau admet que no té temps material per fer la multiconsulta abans que acabi el mandat, ja que el Reglament de Participació no permet que se celebri sis mesos abans de les eleccions municipals. Però l’executiu recorda que si el ple avala les preguntes, el govern que hi hagi a partir del juny del 2019 tindrà l’obligació de convocar la multiconsulta si no es vol enfrontar a una batalla judicial amb els promotors del recurs de reposició.

Aigua és Vida va recollir més de 23.000 signatures perquè en la multiconsulta es fes una pregunta sobre la gestió pública de l’aigua. L’altra pregunta la va impulsar Tanquem els CIE i la productora Metromuster, que volia consultar a la ciutadania el canvi de nom de la plaça d’Antonio López pel d’Idrissa Diallo. En aquest cas van recollir més de 15.000 signatures vàlides.