L’alcaldessa, Ada Colau, creu que l’acord per als pressupostos generals de l’Estat per al 2019 entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, suposa un pas molt important per posar fre a l’especulació immobiliària. Colau ho ha considerat una “molt bona notícia pels Ajuntaments de tot Catalunya, però especialment per Barcelona”. Per això ha reclamat al PDECat i ERC que s’afegeixin al pacte pressupostari al Congrés dels Diputats.

Colau s’ha felicitat pel poder d’incidència de l’Ajuntament en l’acord dels pressupostos amb uns “continguts de mínims”, com ara la modificació de la llei d’arrendaments urbans per allargar els contractes de lloguer. L’alcaldessa ha destacat també que s’incrementi la inversió en habitatge i ha explicat que l’Estat ampliarà l’aportació en el transport públic de Barcelona amb 150 milions d’euros anuals (fins ara eren 109 M €).

L’acord pressupostari a Madrid ha servit a Colau per insistir, de nou, en un pacte que permeti aprovar els comptes també a l’Ajuntament i la Generalitat. L’alcaldessa ha fet una crida als partits a pactar “acords de mínims” per fer possible els comptes i que les institucions puguin funcionar. Colau ha dit també que no entendria que el PDeCAT i ERC no se sumessin al pacte entre Sánchez i Iglesias a Madrid perquè “són pressupostos bons per a Catalunya”.

Cap contacte, encara, per al pressupost de Barcelona

El president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, ha assegurat que el govern de Colau no s’ha posat encara en contacte per negociar el pressupost del 2019. “Mentre a Espanya hi ha hagut negociació, a Barcelona Colau no ha passat cap paper”, ha valorat Collboni, que ha dit que el PSC no entrarà en cap “intercanvi de cromos” -en al·lusió a la fórmula Colau per aprovar els comptes a les tres administracions. El líder socialista ha afegit que després que Colau trenqués el pacte de govern amb el PSC: “la nostra confiança en la seva paraula és zero”.

Des del PDeCAT, la regidora Sònia Recasens ha explicat que l’alcaldessa va trucar a Xavier Trias aquest dimecres a la nit per proposar-li una reunió a partir de la setmana vinent sobre pressupostos. “Ella reclama un pacte a tres bandes però el més calent és a l’aigüera” ha dit Recasens. Colau ha assegurat que ha mantingut “contactes informals” amb els grups i que accelerarà les trobades la setmana vinent per “explorar acords”.