L’Ajuntament, a través de Barcelona Activa, invertirà aquest any 28 milions d’euros per reactivar l’economia de proximitat en els sis districtes més vulnerables de la ciutat: Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Sant Martí. Segons el consistori, aquests districtes tenen la renda familiar més baixa, concentren el 70 % de la població que està a l’atur a la ciutat, amb menys estudis i amb més atenció per part dels serveis socials.

La inversió d’aquest any és la mateixa del 2017 i s’emmarca en els plans de desenvolupament econòmic que l’Ajuntament ha desplegat en aquests sis districtes. Sant Martí ha estat el darrer. Els plans han permès intensificar l’atenció a persones sense feina. A Nou Barris i Ciutat Vella, per exemple, s’han obert els punts de defensa de drets laborals, i se’n preveu obrir un altre a Sants-Montjuïc. A més, s’obrirà un nou equipament de promoció econòmica, el Nou Barris Activa.

Amb els plans de desenvolupament econòmic s’han fet accions per dinamitzar locals buits en planta baixa i programes de reforç del comerç de proximitat. El balanç d’aquests sis plans s’ha fet en el taller TMDC, a la Verneda, que ha rebut una subvenció municipal dins el programa Impulsem el que fas, que ha permès donar una oportunitat a emprenedors que comencen per poder passar de la idea al producte amb l’ajuda de maquinària professional i tutories expertes.

17.000 persones ateses el 2018

L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que els plans de desenvolupament econòmic són una eina municipal contra la desigualtat per garantir “una economia plural, diversificada i equilibrada”, i per “activar el talent”. De gener a agost del 2018, Barcelona Activa ha atès en els sis districtes en qüestió 17.000 persones, entre les quals hi ha aturats, persones que treballen en situacions precàries, petits comerços, emprenedors i impulsors d’iniciatives d’economia social i solidària.