El Grup Municipal del PDeCAT reclamarà al govern d’Ada Colau en la propera Comissió de Presidència que Barcelona dediqui una plaça a l’U d’Octubre. “Cal passar de l’anàlisi a la decisió en ferm”, ha dit la candidata del PDeCAT, Neus Munté, que ha reclamat aquest gest per “reconèixer l’esperit cívic i de col·laboració de la ciutadania” perquè es pogués votar l’1 d’octubre del 2017. Munté ha recordat que en diversos municipis ja s’ha dedicat un carrer o una plaça a l’1-O, excepte Barcelona.

La petició del PDeCAT arriba pocs dies després del primer aniversari del referèndum del 2017. Justament el dia que feia un any de l’1-O, el conseller Jordi Puigneró va retreure a l’alcaldessa, Ada Colau que Barcelona no tingui un carrer dedicat a l’U d’Octubre. La setmana passada, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va mostrar-se “obert a estudiar” la possibilitat de posar el nom de l’U d’Octubre a algun carrer si hi ha una demanda d’entitats.

La normativa del nomenclàtor fixa que per posar el nom d’una persona a un carrer o plaça cal esperar cinc anys després de la seva mort, però no diu res en el cas d’esdeveniments. Tot i això, el govern municipal creu que aquest termini es pot estendre també a fets històrics com l’1-O. El portaveu municipal del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha dit que aquesta és una interpretació que en fa el govern però que la norma no ho prohibeix.

El desembre del 2017, ERC ja va fer un prec al govern municipal en una comissió perquè Barcelona dediqués un carrer a l’1-O. En aquell moment, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ja va dir que era partidari de “deixar passar el temps” per prendre “una decisió reposada”.