L’alcaldessa, Ada Colau, ha demanat a Junts per Catalunya (JxC) i Esquerra que posin fi a la divisió interna al Parlament perquè això “bloqueja les institucions”. “Que s’acabi aquest espectacle lamentable”, ha afirmat Colau, que creu que les diferències entre els dos partits independentistes que donen suport al govern constaten que 10 mesos després: “El govern no arrenca”.

Colau ha insistit en el pacte a tres bandes per aprovar els pressupostos del 2019: a l’Ajuntament, a la Generalitat i a l’Estat. Per això, ha demanat “recuperar l’aliança” de partits que van sumar per desbancar el PP de La Moncloa. “Cal recuperar consensos amplis de país”, ha dit l’alcaldessa. A l’Ajuntament, Colau necessita els independentistes i els socialistes per aprovar els comptes. A l’Estat, al PSOE li calen els comuns i els independentistes, i al Parlament, els comuns poden ser clau per tirar endavant el pressupost.

El PDeCAT no veu sinceritat en Colau

El portaveu municipal del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha assegurat que és l’alcaldessa qui ha bloquejat el consistori perquè “ha estat incapaç d’aprovar un pressupost”. Ciurana ha dit que durant el mandat, el PDeCAT ha allargat la mà a Colau, però ha posat en dubte que l’oferta pel pressupost sigui sincera. “Estem a mitjans d’octubre i no hi ha hagut cap contacte del govern amb els grups”, ha denunciat Ciurana, que creu que els comptes s’haurien d’haver començat a negociar al juliol.

L’alcaldessa ha explicat que el govern ja té disponible “la preproposta del pressupost” per al 2019 i que preveu presentar-la als grups en les properes setmanes. “Interpel·lo a tots els grups, a nivell municipal, català i estatal, que superem els partidismes i prioritzem el funcionament de les institucions”, ha sentenciat. El 2017, el govern de Colau va presentar el pressupost del 2018 el 10 d’octubre.

Fonts municipal d’ERC han recordat que els republicans ja van plantejar per aprovar els comptes del 2017 que els comuns facilitessin també el pressupost de la Generalitat, i que aleshores se’ls va dir de tot. La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha descartat aquesta setmana “triangulacions” per negociar els comptes i ha atribuït l’oferta de Colau al fet de sentir-se “presonera de les seves decisions, com ara fer fora el PSC del govern”.