Després d’un primer dia de campanya intens pel manteniment de les eleccions catalanes el 14 de febrer i la sortida de líders independentistes de la presó, la segona jornada de la cursa electoral ha baixat una mica de revolucions. Aquest dissabte ha estat marcat per la ratificació del tercer grau a Carme Forcadell, fet que li ha permès abandonar Wad-Ras i ser rebuda per la cúpula d’ERC, inclòs Oriol Junqueras. Per altra banda, quan falten només sis dies per sol·licitar el vot per correu, els partits fan una crida a demanar-lo “ja” per garantir una alta participació en els comicis.
A més, en aquest segon dia de campanya, s’ha vist el primer intent de boicot al míting d’un partit (Vox) que es presenta a la presidència de la Generalitat.
Forcadell surt i Forn va al seu primer acte
La imatge de la jornada ha estat la de l’expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell sortint de la presó de Wad-Ras. A les portes del centre penitenciari, l’ha rebut el president d’ERC, Oriol Junqueras, amb qui no es veia des del judici del procés. L’antiga presidenta de l’ANC ha demanat “que cap vot independentista es quedi a casa”. Hores abans, el candidat republicà, Pere Aragonès, demanava aconseguir “la màxima força” el 14-F per evitar que “els de sempre” liderin els pròxim govern de Catalunya.
Forcadell ha estat l’última líder independentista a sortir de presó en règim de semillibertat. Un dia abans ho van fer polítics com Joaquim Forn, qui aquest dissabte ha participat en el seu primer míting electoral, a Arc de Triomf. L’exconseller i exregidor a l’Ajuntament considera clau que, per assolir la república catalana, l’independentisme ha de ser “capaç de governar a Barcelona”.
Crides a votar “ja” per correu
Amb tot plegat, el termini per sol·licitar el vot per correu continua en marxa. Hi ha temps fins al 5 de febrer, però els partits apel·len a no perdre temps i exercir el dret a vot ja, abans del 14-F. Per exemple, la líder de Cs a Espanya, Inés Arrimadas, ha anat a una oficina de correus de Barcelona. Així ha volgut exemplificar que aquesta via és segura i eficaç mentre ha defensat la candidatura de Carlos Carrizosa.
La crida al vot per correu també ha arribat per part del PSC. El candidat socialista Salvador Illa ha demanat “votar ja, per correu, sense perdre ni un minut més i de forma massiva” per garantir una participació alta que permeti, diu, un nou govern amb ell al capdavant.
Càrrecs de Madrid en campanya
Els partits estatals han recorregut, de nou, a la cúpules per als seus actes de campanya. És el cas de Cs, amb Arrimadas, o del PSC, amb Pedro Sánchez. I aquest dissabte i per primera vegada, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha vingut a Barcelona per demanar el vot per al candidat del PP, Alejandro Fernández.
En la mateixa línia que fins ara, els populars han tornat a criticar el socialista Illa durant la seva etapa com a ministre de Sanitat. Ayuso li ha retret que ha volgut “enfonsar Madrid” per “guanyar-se el favor dels independentistes“.
Debat sobre la priorització del referèndum
Mentre la candidata de JxC, Laura Borràs, es compromet a “activar” la DUI si l’independentisme supera el 50 % dels vots, la CUP ha refusat qui defensa la “immediatesa” per assolir la república. La presidenciable dels anticapitalistes, Dolors Sabater, considera que això és “enganyar” els ciutadans i insisteix en un plebiscit “de veritat” l’any 2025.
En canvi, Jéssica Albiach (ECP) ha assegurat que el referèndum a Catalunya “no és urgent”. En una entrevista a ‘La Vanguardia’, defensa la taula de diàleg per “avançar en autogovern”. Més tard, des d’Amposta, els comuns han demanat a tots els partits un pacte per l’Ebre per replantejar el model “insostenible” de la gestió de l’aigua.
Per la seva banda, el PDeCAT ha continuat amb els atacs als partits de govern (ERC i JxC). La candidata Àngels Chacón els ha acusat d’ignorar les necessitats del món rural. “Si en una situació extrema no s’ha tingut en compte la pluralitat territorial i sectorial, com l’han de tenir en compte en la definició de les estratègies de futur?”, ha qüestionat.
Primer intent de boicot a un míting electoral
Més enllà de les declaracions i les propostes, la jornada també ha estat marcada pel primer intent de boicot a un míting electoral. Ha estat a Girona, on una seixantena de persones s’han concentrat davant la convocatòria del partit d’extrema dreta Vox. Els Mossos d’Esquadra han desplegat un fort dispositiu per garantir que la formació d’Ignacio Garriga pogués celebrar l’acte, fet que ha generat moments de tensió.
Entre els crits i els xiulets de fons dels manifestants, el líder de la formació a Espanya, Santiago Abascal, ha culpat els governs de la Generalitat i l’Estat d’“encorajtar” la violència.