eleccions catalunya última hora directe

Primer cap de setmana de campanya electoral, amb la mirada posada en les eleccions del 14-F al Parlament de Catalunya. I més, un cop s’ha sabut la decisió del TSJC de mantenir les eleccions per aquesta data, rebutjant ajornar-les al 30 de maig, tal com havia proposat el govern català. Seguim l’última hora del segon dia de campanya dels candidats arreu del territori i telemàticament, amb els primers actes electorals per demanar el vot el 14-F.

21:21
   

Fi del seguiment del segon dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, del segon dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

21:18
   

El PDeCAT aviva el foc contra JxC

La número dos del PDeCAT a les eleccions del 14-F, Joana Ortega, ha avivat el foc contra JxC, amb qui el PDeCAT havia compartit projecte polític i responsabilitats de govern. Ha criticat la cap de llista de Junts, Laura Borràs, per haver dit que si guanya les eleccions “reactivarà la república del 2017”: “Tot això genera frustració i una manca de respecte de les institucions, i un desprestigi de Catalunya”.

21:16
   

Borràs: “Amb la covid, hem vist les mancances de no ser independents”

Junts per Catalunya s’ha desplaçat fins a Manresa per continuar la campanya d’aquestes eleccions al Parlament de Catalunya. Al seu discurs, Borràs s’ha referit a la gestió de la pandèmia per part del Govern espanyol: “Amb la covid, hem vist les mancances de no ser independents”, ha criticat, en referència a la limitació de l’executiu català a l’hora de decidir mesures, com, per exemple, el confinament domiciliari, el qual no està previst en el marc legal de l’estat d’alarma actual.

20:36
   

Albiach critica la tarifa que rep la sanitat privada quan atén un pacient covid

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha acusat el govern “de seguir omplint les butxaques de la sanitat privada” al pagar una tarifa “desorbitada” per cada pacient amb coronavirus que es deriva a un centre privat. Uns diners “que estem pagant entre tota la ciutadania” ha afegit.

20:19
   

Alejandro Fernández confia “reagrupar” els votants de centre-dreta

El candidat del PP confia reconduir aquests votants al Partit Popular. El popular ha carregat contra Cs: “Donar els vots a Cs es desaprofitar-los. Van tenir l’oportunitat amb 36 escons i no van ni intentar formar govern”.

19:49
   

Iceta veu Illa com “l’home que ve a canviar les coses”

El primer secretari del PSC i ministre de Polítiques Territorials, Miquel Iceta, ha assenyalat el candidat socialista, Salvador Illa, com “l’home que ha vingut a canviar les coses”. Iceta ha assegurat que la possibilitat de tenir un Govern “a l’altura dels reptes” té “noms i cognoms” i ha dit que Illa és “la persona que pot ajudar a treure la política catalana d’aquest forat”.

18:29
   

Oficines de Correus plenes per sol·licitar el vot per correu

Des de primera hora, s’han format cues d’electors a les portes d’un centenar d’oficines que Correus ha habilitat de forma excepcional els dissabtes al matí per tramitar aquest tipus de vot. Avui, durant les seves compareixences electorals, diversos dirigents polítics han demanat als ciutadans emprar aquest tipus de vot. Carme Forcadell, a la seva sortida de la presó, també ha demanat votar per correu.

18:08
   

Els eslògans dels partits per a les eleccions del 14 de febrer: què hi diuen?

Amb la campanya electoral ja en marxa, els partits polítics ja han començat els actes per convèncer els votants i aconseguir la victòria en les eleccions del 14 de febrer. T’expliquem quins són i què signifiquen tots els eslògans electorals.

16:48
   

Abascal culpa la Generalitat i l’Estat d'”encoratjar” la violència contra Vox

El president de Vox, Santiago Abascal, ha culpat els governs de la Generalitat i de l’Estat d'”encoratjar” la violència contra Vox. Ho ha dit aquest dissabte durant la intervenció que ha fet al mercat del Parc de la Devesa de Girona, on ha estat rebut per mig centenar d’antifeixistes. Abascal, acompanyat pel candidat del partit al 14-F, Ignacio Garriga, i el número 1 de Girona, Alberto Tarradas, s’ha mostrat confiat que Vox obtindrà representació al Parlament.

14:45
   

Illa demana “votar ja per correu i de forma massiva”

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha encoratjat els electors a “votar ja per correu i de forma massiva”: “El canvi és possible i no cal perdre ni un minut més“, ha dit en un acte polític a Tarragona. El cap de llista dels socialistes ha reclamat aparcar “el debat identitari i absurd” i abandonar les “trinxeres” per dialogar. Illa s’ha alçat de nou com l’únic capaç de liderar “la política útil”.

14:27
   

Els comuns volen un pacte per fer reviure l’Ebre

En Comú Podem proposa que totes les forces polítiques es comprometin a impulsar un pacte per l’Ebre un cop passin les eleccions del 14 de febrer. En una atenció a mitjans des d’Amposta, la candidata Jéssica Albiach ha defensat que la iniciativa busca “deixar de tenir una Catalunya de primera i de segona, a dues velocitats“. Entre altres coses, el pacte que plantegen els comuns busca reduir la “dependència” que les comarques del Camp de Tarragona tenen d’aigua de l’Ebre per evitar que en decreixi més el cabal. 

14:07
   

Sabater: l’independentisme porta “tres anys estancat”

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha lamentat que l’independentisme porti “tres anys estancat” i que durant aquest període s’hagi “malbaratat” el “patrimoni” de l’1-O. Tanmateix, ha refusat qui defensa la “immediatesa” per arribar a la independència, així com aquells que prioritzen una taula de diàleg “que no ha existit”.

14:00
   

El PP augura un acord ERC-PSC per la “serenor” de Junqueras

El candidat del PPC a les eleccions catalanes, Alejandro Fernández, augura que després del 14 de febrer hi haurà un acord tripartit entre el PSC, ERC i els comuns després de veure la “serenor” del president d’Esquerra, Oriol Junqueras, durant el míting d’aquest divendres a Badalona. “No se li poden entregar els vots a Illa perquè després li doni a Junqueras”, ha assegurat.

13:53
   

L’elecció d’Illa, “flotador del sistema” que manté “el règim del 78”

L’exdiputat de la CUP David Fernàndez ha afirmat que escollir Salvador Illa com a candidat del PSC a presidir la Generalitat és “el flotador del sistema” per “intentar revertir el qüestionament d’arrel d’una majoria democràtica del règim del 78”. En un acte de campanya telemàtic dels anticapitalistes, Fernàndez també ha destacat la “crisi social” que viu el país, accentuada per la pandèmia, i diu que l’única manera de “salvar-se” de les polítiques neoliberals és fer-ho “tots alhora i a la vegada”. “O això, o Mad Max, la llei de la selva”, ha rebel·lat.

13:47
   

Forn veu imprescindible governar Barcelona per a la independència

Els exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull i el secretari general del partit, Jordi Sànchez, han acompanyat la candidata de JxC, Laura Borràs, en aquest segon dia de campanya. Des d’Arc de Triomf, Forn ha assegurat que per tenir un “projecte nacional complet” i assolir la independència de Catalunya és imprescindible governar Barcelona. “

13:32
   

VÍDEO: Així ha sortit Forcadell de la presó de Wad-Ras

L’expresidenta del Parlament s’ha abraçat amb Oriol Junqueras, Pere Aragonès i altres dirigents d’ERC que han anat a rebre-la al centre penitenciari.

13:21
   

Aragonès demana guanyar per evitar el pacte de l’Ajuntament

El candidat d’ERC a presidir la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat aconseguir la “màxima força” el 14 de febrer perquè el seu partit sigui una alternativa “real, honrada i eficaç”. En un acte municipalista telemàtic, el republicà ha demanat guanyar les eleccions per evitar pactes com el de l’Ajuntament de Barcelona (BComú-PSC) i el de la Diputació (PSC-JxC).

13:07
   

Arrimadas: “L’independentisme està nerviós”

La líder de Cs a Espanya, Inés Arrimadas, assegura que l’independentisme “està nerviós” davant el 14-F i que “necessita els presos per fer campanya”. La dirigent taronja ha aprofitat el segon dia de campanya per acostar-se a una oficina de Correus de Barcelona per sol·licitar el vot per correu i demostrar que és una fórmula “fàcil, segura i senzilla” de cara a les eleccions.

12:58
   

Chacón acusa JxC i ERC d’ignorar el món rural

La candidata del PDeCAT al 14-F, Àngels Chacón, ha acusat JxC i ERC d’ignorar el món rural. Considera que tots dos partits han “dibuixat el futur de Catalunya sense tenir en compte” aquesta realitat. La presidenciable demòcrata ha afirmat que el govern de la Generalitat, fins ara, “no ha escoltat” el territori i ha recordat que “no tot és Barcelona i l’àrea metropolitana”, sinó que Catalunya és “molt diversa”.

12:49
   

Ayuso: “El socialisme a Catalunya és independentisme”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha aparegut en campanya electoral a Catalunya per donar suport al candidat del PPC, Alejandro Fernández. En un míting a Barcelona, Ayuso ha carregat contra el candidat del PSC, Salvador Illa, a qui retreu que ha volgut “enfonsar Madrid” en la seva etapa com a Ministre de Sanitat per “guanyar-se el favor” dels independentistes. “El socialisme a Catalunya és independentisme”, ha etzibat.

Ayuso també ha criticat la política fiscal catalana pel nombre d’impostos propis existents.

12:35
   

Borràs, sobre investir Aragonès: “Haurem de veure què passa”

La candidata de Junts a les eleccions del 14 de febrer, Laura Borràs, ha advertit aquest dissabte que si el cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, guanya les eleccions i es presenta a la investidura hauran de “veure què passa per no repetir els errors comesos”. En una entrevista a El Periódico de Catalunya, la presidenciable ha insistit que vol pactar només amb partits que tinguin clara la prioritat cap a la independència: “Difícilment avançarem si pactem amb partits no independentistes o que tenen altres prioritats”. 

12:08
   

Quim Forn participa per primer cop en la campanya

Després de la seva sortida de la presó al rebre el tercer grau, l’exconseller i exregidor de JxC a Barcelona Joaquim Forn ha participat per primera vegada en un acte de campanya amb motiu del 14-F. Ho ha fet en un míting a Arc de Triomf, des d’on ha demanat el vot per a la candidata Laura Borràs

joaquim forn laura borràs

12:05
   

ÚLTIMA HORA: Forcadell surt de Wad-Ras a les 13 h

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell sortirà de la presó de Wad-Ras avui a les 13 h amb el tercer grau. La rebran a les portes del centre penitenciari el candidat del partit al 14-F, Pere Aragonès; el president del partit, Oriol Junqueras; el president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, i altres dirigents republicans. 

12:01
   

Alerta de Cs perquè ERC “ressusciti” el procés amb el PSC

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha reclamat el vot per a la seva formació a les eleccions del 14 de febrer per tal d’evitar que ERC tingui “l’oportunitat de ressuscitar el procés gràcies a un tripartit amb el PSC”. En declaracions a la premsa des de Barcelona, la dirigent del partit ha dit que els comicis del 14-F són “una oportunitat única” perquè “l’independentisme està totalment desmobilitzat i dividit”.

11:50
   

Retirats els polèmics cartells de Cs amb abraçades

Ciutadans ha ordenat retirar els polèmics cartells del partit reivindicant les abraçades perquè les imatges usades eren d’un banc de fotografies que en prohibeix l’ús per a finalitats polítiques. La decisió s’ha pres en ple inici de la campanya electoral pel 14-F. La situació ha generat nombroses bromes i crítiques a les xarxes socials

cartell ciutadans abraçada 14-F

11:33
   

Sabater lamenta la “deshumanització” de la política

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha volgut valorar l’”enrenou” d’ahir amb la seva visita al míting d’ERC a Badalona per saludar Oriol Junqueras i Raül Romeva, que van sortir de la presó al rebre el tercer grau. “Com ens hem arribat a acostumar a què el partidisme deshumanitzi la política?”, s’ha preguntat la presidenciable dels anticapitalistes en un vídeo compartit a Twitter.

Sobre això, Sabater ha insistit que centrarà part de la campanya a demanar l’”amnistia total” per als líders independentistes presos. 

11:02
   

Podem Catalunya crida a “rebel·lar-se”

La líder de Podem Catalunya, Conchi Abellán, ha fet una crida a anar a votar a les eleccions catalanes per “rebel·lar-se democràticament” i “expulsar el processisme” de la Generalitat. “Correm el risc de seguir amb el processisme parasitant les nostres institucions o de deixar pas a una aliança monàrquica: la que Sánchez volia a la Moncloa i va portar a una repetició electoral” ha advertit en una intervenció en obert a l’inici del Consell Ciutadà Autonòmic de Podem Catalunya. 

Abellán ha assegurat que En Comú Podem és la garantia perquè arribi “un canvi real” que sigui “útil” per als catalans.

10:35
   

La CUP avisa Colau que “mai” pactaran amb el PSC per fer govern

El número dos de la CUP per Barcelona, Carles Riera, diu a l’alcaldessa, Ada Colau, que els anticapitalistes “mai” pactaran amb el PSC per a un govern tripartit. Riera lamenta la decisió del TSJC de mantenir el 14-F i qualifica de “despropòsit” la preparació de les eleccions per part del govern català.

10:16
   

Els comuns proposen elevar el pressupost per a recerca al 3 % del PIB

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, proposa elevar el pressupost de recerca al 3 % del PIB. “El 2009 la inversió en recerca era de l’1,7 % i ara és de l’1,5 %, estem anant enrere”, critica Albiach. I considera que, en aquestes eleccions, hi ha en joc “seguir cap a la decadència o tenir un govern fort que aposti per ciència i innovació”. 

10:07
   

Illa promet ampliar el parc d’habitatge assequible amb 250 milions d’euros anuals

Després d’una arrencada de campanya des de la capital catalana, el candidat del PSC, Salvador Illa, es desplaçarà a Tarragona per seguir amb la cursa electoral, on farà un míting de nou acompanyat pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. Ahir, el cap de llista el va dedicar al municipalisme. Illa promet ampliar el parc d’habitatge assequible si és president, gràcies a la rehabilitació de 50.000 pisos cada any i una inversió de 250 milions d’euros anuals

09:49
   

Chacón: “El PDeCAT és l’independentisme real, no el de marca blanca”

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, considera que l’únic “independentisme vàlid i realista” és el del PDeCAT. Chacón assegura que el seu partit “és l’original” i garanteix la independència passant abans per un referèndum avalat internacionalment. “Som el partit independentista de carrer que escolta i es preocupa pels problemes dels ciutadans”, diu.

09:32
   

Turull: “La presidència de la Generalitat és per a ús del consumidor i no del repressor”

JxC celebra aquest dissabte un acte a l’Arc de Triomf amb Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull. Els dos últims, però, ja van assistir ahir a un míting a Reus per acompanyar la candidata, Laura Borràs. En la seva intervenció, Jordi Turull va ser contundent quan es va referir a les eleccions del 14-F: “La presidència de la Generalitat és per a ús del consumidor i no del repressor”, va dir en referència a la implicació dels tribunals tant en aquests comicis com en altres qüestions de la política catalana. 

09:15
   

Junqueras (ERC) entra en la campanya: “Ho donarem tot, fins i tot la nostra llibertat”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va participar ahir en el primer acte de la campanya electoral dels republicans, després de sortir de la presó en tercer grau. Des de Badalona va avisar que “som aquí per donar-ho tot, fins i tot la nostra llibertat”. També hi van participar Raül Romeva i el candidat per al 14-F, Pere Aragonès, que va carregar contra Salvador Illa (PSC) per ser “el candidat del TSJC”. Avui ERC farà campanya telemàticament, a les 12 h, en clau municipalista.

09:00
   

Creixement de les sol·licituds de vot per correu

La crida a votar per correu en les eleccions del 14-F ha tingut efecte. El conseller d’Acció Exterior i Transparència, Bernat Solé, ha explicat que a data d’aquest divendres ja s’han rebut 121.000 peticions. Aquest nombre ja supera les sol·licituds totals presentades a les eleccions catalanes del 2017, i és més del doble que les que es van presentar en el mateix període de temps d’aquells comicis.

Gairebé la meitat de totes aquestes sol·licituds s’han fet telemàticament.

08:28
   

ERC guanyaria les eleccions, segons el CEO

L’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) situa ERC com a guanyadora de les eleccions catalanes amb 34-35 diputats, ben a prop de JxC, que retalla distàncies i se situaria frec a frec amb 32-34. El PSC, al qual el CIS atribuïa la victòria, es quedaria en tercera posició amb 26-29 diputats, seguit de Cs, que cauria fins als 12-13. El PPC (nou) i la CUP (vuit) doblarien resultats respecte a les últimes eleccions, els comuns es quedarien amb sis-vuit i Vox irrompria al Parlament amb cinc-sis diputats.

El PDeCAT, en canvi, es quedaria fora de la cambra catalana. El sondeig preveu una participació del 62 % i un 33,7 % d’indecisos.

08:01
   

Permís retribuït i no recuperable per anar a votar

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat les instruccions per a la participació de les persones que treballin el diumenge de les eleccions. Segons el DOGC, les persones que treballin el 14 de febrer tenen un permís retribuït i no recuperable de quatre hores. Això vol dir que les empreses han de donar aquest temps als treballadors perquè puguin anar a votar a la seva mesa, sense que hagin de tornar les hores ni se’ls pugui retallar el sou.

Això, però, no s’aplicarà si l’horari laboral coincideix menys de dues hores amb l’horari del col·legi electoral. Tampoc als treballadors que tinguin una jornada que no coincideixi amb l’horari dels col·legis.

07:30
   

Segon dia de campanya després de la resolució del TSJC

Els partits polítics inicien aquest dissabte el segon dia de campanya després que ahir el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) resolgués mantenir els comicis per al 14 de febrer. Després d’estudiar els recursos presentats contra el decret d’ajornament aprovat pel govern català, els magistrats han considerat que l’executiu no pot endarrerir les eleccions, malgrat la pandèmia de coronavirus. Per això, ha anul·lat el decret de la Generalitat que els ajornava fins al 30 de maig.

Així, avui els partits polítics continuen amb els actes de campanya electoral previstos.