llums Nadal

El primer Nadal que Barcelona celebrarà després de la pandèmia del coronavirus no només serà particular per les mesures postcovid, sinó que també serà únic per la il·luminació nadalenca. Els llums de Nadal arribaran a més punts de la ciutat i, fins i tot, per primera vegada, se n’instal·laran a la plaça de Catalunya. També s’il·luminaran per primer cop els 39 edificis dels mercats municipals i es garantirà que hi hagi llums als eixos comercials.

L’objectiu de l’Ajuntament és que el proper Nadal hi hagi més i millors llums, sobretot al centre. La intenció és que barcelonins i visitants notin un salt qualitatiu i, per això, s’incrementarà el pressupost un 65 % respecte a l’any anterior (fins a 1.712.891 €). A més, el consistori ha subvencionarà un 75 % del cost dels llums, en comptes del 50 % dels anys anteriors; es tracta d’una petició dels comerciants.

Llums inspirats en Barcelona com a ciutat mediterrània

La contractació del servei es farà aquest 2020 de manera diferent. Les empreses il·luminadores s’hauran de presentar en un concurs harmonitzat que farà que tots els projectes que es presentin tinguin un mínim denominador comú. Es vol homogeneïtzar així la qualitat, però també es busca una certa coherència (dins de la diversitat) entre cada carrer il·luminat. Així, per exemple, caldrà que les propostes estiguin inspirades en el tarannà de Barcelona com a ciutat mediterrània.

En aquest concurs harmonitzat hi haurà tres blocs:

  • El primer inclou els carrers estratègics, de referència comercial i les grans vies urbanes. En aquest hi ha la novetat de la plaça de Catalunya, però també la recuperació del carrer de Balmes. Es mantindran il·luminades la via Laietana, la plaça d’Urquinaona, Aragó, la Gran Via i el Paral·lel. I es comptarà amb nous dissenys a tot arreu menys a Balmes, on es recuperaran els llums del carrer d’Aragó.
  • Al segon bloc hi ha els 39 edificis dels mercat municipals que mai no s’havien il·luminat. Una novetat, segons l’Ajuntament, de rellevància perquè en molts barris la zona comercial es troba a l’entorn d’aquests equipaments.
  • I el tercer bloc fa referència a 16 eixos comercials que per primera vegada canvien el model de contractació per passar a canalitzar-ho a través de l’Ajuntament. Fins ara, els seus responsables havien de contractar l’empresa, escollir el disseny… i quan tot acabava se’ls donava la subvenció del 50 %. Ara el contracte es farà des de l’Ajuntament, a través d’aquest concurs harmonitzat. Els eixos tindran pes en l’elecció dels dissenys i, alhora de fer front a la despesa, es beneficiaran ja d’entrada de la subvenció. Un nou model al qual l’Ajuntament preveu que l’any que ve s’acolliran la pràctica totalitat d’eixos comercials (n’hi ha, per exemple, que enguany no s’hi han sumat perquè han d’esgotar el contracte amb l’empresa il·luminadora del 2019).

Quan es parla d’incrementar la qualitat de l’enllumenat nadalenc, es posa l’accent en què per primera vegada en els projectes presentats es puntuarà la qualitat estètica, cosa que fins ara no passava.