felipe gonzalez GAL

El Grup Municipal de Junts per Catalunya demanarà a l’Ajuntament que retiri la Medalla d’Or a Felipe González, expresident socialista del Govern espanyol, per “la implicació en la creació del GAL”. Ho farà com a prec en el ple municipal del mes de juny (divendres, 26). A més, JxC també demanarà que es retiri la Medalla d’Honor Barcelona 92 a Rafael Vera, que va ser secretari d’Estat de Seguretat durant el mandat de González.

La presidenta de Junts, Elsa Artadi, adreçarà el prec directament a l’alcaldessa, Ada Colau, que haurà de dir si el govern municipal (de BComú i el PSC) accepta el prec o no. JxC justifica la petició arran de les últimes informacions publicades per la CIA, segons les quals “Felipe González va ser al darrere de la creació de la banda terrorista GAL”.

La formació independentista també ha recordat, en una nota de premsa, que l’Ajuntament ja ha retirat algunes medalles d’or, arran d’escàndols de corrupció o pel llegat franquista dels homenatjats. En són exemple Cristina de Borbó, Jordi Pujol o l’exalcalde franquista Miquel Mateu.

Per la seva banda, el líder del PSC a l’Ajuntament i primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha respost via Twitter. Ha retret que reobrir el debat sobre la medalla a Felipe González “és només un intent barroer i electoralista de Quim Torra de torpedinar el diàleg polític” a Catalunya.

Joan Carles I, també al ple?

La petició de JxC serà un dels punts amb més càrrega política del plenari d’aquest divendres, i també hi ha la possibilitat que en l’ordre del ple de juliol s’hi incorpori un altre punt que es preveu ser polèmic. Aquest dilluns, Barcelona en Comú va confirmar a betevé que està estudiant presentar una moció per demanar que el Congrés dels Diputats investigui el rei emèrit Joan Carles I.

Es dona la circumstància que BComú forma govern amb el PSC, i que els socialistes espanyols van vetar -a la Mesa del Congrés- que es creï una comissió d’investigació contra l’exmonarca.