El candidat a l’alcaldia de Barcelona Manuel Valls va criticar en veu alta el discurs de Marc Artigau, guanyador del premi Josep Pla amb la novel·la ‘La vigília’. Ho va fer durant la cerimònia d’entrega de guardons. Segons relaten testimonis propers a Valls durant el sopar de lliurament dels premis, Valls va cridar un “mira que sou pesats” quan Artigau va dir que sentia “ràbia per viure en un país amb presos polítics i el govern legítim a l’exili”.

Una de les persones que ho va poder sentir va ser la periodista Pilar Eyre, que seia a la seva mateixa taula que Valls, i que relata a Twitter com es va posar “nerviós”. Eyre també explica com Valls es va adreçar a l’expresident Artur Mas, a qui va responsabilitzar de la situació política que viu Catalunya.

El també periodista Antoni Bassas, que també va sentir el comentari de Valls, afegeix que abans de marxar del menjador de l’hotel Palace, on es feia el lliurament dels premis, el candidat a l’alcaldia de Barcelona es va adreçar a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i li va dir: “Però com permets això?!”.

Colau dubta si va ser una “performance calculada”

L’alcaldessa, Ada Colau, que seia en una taula propera a Valls, respon a Antoni Bassas a Twitter i qualifica la situació d’histriònica i de “fora de lloc”. Colau fins i tot va més enllà i es pregunta si tot plegat no va ser una “performance calculada” de Valls per ser “la notícia del sopar”.

De fet, just després del sopar, el mateix Valls es va fer ressò del discurs d’Artigau en el seu compte de Twitter i reconeix haver sentit “tristesa, ràbia i vergonya”.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, li ha contestat també per Twitter que continuaran sent “tan pesats com calgui reivindicant la justícia i la llibertat”.

També la candidata del PDeCAT a l’alcaldia, Neus Munté, ha criticat l’actitud de Valls. En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé, Munté ha afirmat que Valls ha mostrat la seva “autèntica” cara i ha qualificat d’intolerable el seu comportament.

El candidat a l’alcaldia per ERC, Ernest Maragall, també s’ha fet ressò de la polèmica i critica que Valls permet “un atac frontal a la llibertat d’expressió” durant una festa de la “lliure creació literària”.

També el candidat a l’alcaldia Ferran Mascarell qualifica d'”intolerant” Manuel Valls i assegura que exigir mà ferma contra la llibertat d’expressió i negar l’existència de presos polítics “l’invaliden com a alcaldable i com a demòcrata”.

El candidat a l’alcaldia, guanyador de les Primàries Barcelona, Jordi Graupera, també ha aprofitat per criticar Valls amb una piulada a Twitter, en què denuncia que l’exprimer ministre francès “no té cap idea per a Barcelona”

Des del govern municipal, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, també critica l’actitud de Valls. Asens assegura que “Barcelona no es mereix un alcalde que vulgui imposar censures als escriptors”.

El líder del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz també n’ha parlat en roda de premsa i ha demanat que no s’usin actes ciutadans per fer bandera de l’independentisme. Fernández Díaz ha demanat que aquests actes siguin “neutrals” i que hi regni la “cordialitat”