Lliurats els premis Nadal i Josep Pla en les seves edicions 75 i 51. L’argentí Guillermo Martínez s’ha endut el 75è Premi Nadal de novel·la en castellà. Ho ha fet amb el llibre ‘Los crímenes de Alicia’. Martínez és conegut per les seves novel·les policíaques, una de les quals -‘Los crímenes de Oxford’- ha arribat a fer el salt a la pantalla gran del cinema sota la direcció d’Álex de la Iglesia. Aquella novel·la és la prequel·la de ‘Los crímenes de Alicia’.

Els mateixos protagonistes, el professor de lògica Athur Seldom i un estudiant seu, investiguen un seguit de crims en la Germandat Lewis Carroll d’Oxford, a mitjans dels anys 90. Els crims remeten precisament a la simbologia d’Alicia al país de les meravelles’ de Carroll. L’autor és un gran defensor de la novel·la policíaca, que considera un gènere exigent en què s’estableix una mena de pols entre l’autor i el lector, interessat a esbrinar l’enigma.

Pel que fa al premi Josep Pla de narrativa en llengua catalana, el guanyador ha estat el barceloní Marc Artigau. S’ha endut el guardó amb ‘La vigília’, una novel·la sobre la capacitat de reinventar els records. En el llibre, l’autor hi explica la història d’un escriptor de contes que rep un encàrrec que amaga intencions ocultes. Artigau és conegut sobretot per la seva obra de dramatúrgia i poesia. El 2018 va publicar una novel·la -‘Els coloms de la Boqueria’-, coescrita amb Jordi Basté. Precisament, Artigau col·labora amb el programa ‘El món a RAC1’, on cada dia explica una minihistòria als oients.

Premis Nadal i Josep Pla, una tradició de Reis

Els tradicionals guardons literaris, concedits per l’editorial Destino i amb dotacions de 18.000 i 6.000 euros per al Nadal i el Pla, s’han entregat un any més el dia de Reis a El Avenida Palace, l’antic Ritz. Aquest any s’havíen presentat un total de 343 obres al premi Nadal i 32 -dues més que l’any passat- al premi Josep Pla de prosa catalana. El 2018, Alejandro Palomas i Antoni Bassas van ser els guanyadors dels premis. Les obres guanyadores dels premis Nadal i Josep Pla es publicaran a principis de febrer.

L’acte d’enguany ha seguit un guió una mica diferent perquè se celebrava el 75 aniversari del premi Nadal, que va guanyar per primer Carmen Laforet al 1944 amb la novel·la ‘Nada’. A la gala, la seva filla, Cristina Cerezales Laforet, ha llegit unes paraules per recordar el que va suposar el guardó per l’autora.