Manifestació de l'11 de setembre de 2018

Com ja és tradició, la Diada ha engegat amb les ofrenes al monument de Rafael Casanova. A la tarda, una Diagonal plena de gom a gom ha estat l’escenari de la manifestació organitzada per l’assemblea. Hem seguit, minut a minut, tots els actes de l’Onze de Setembre.

21:23
   

Acabem aquí el seguiment de la Diada 2018 minut a minut. Gràcies per llegir-nos.

21:08
   

Es reobre la Diagonal

A les nou del vespre s’ha donat per reoberta tota l’avinguda Diagonal. De moment, només queda tancada la zona de desmuntatge de l’escenari de l’acte, situat a la zona de Palau Reial.

20:52
   

Pisarello i Asens, a la manifestació, en absència de Colau

Tot i l’absència de l’alcaldessa, Ada Colau, que no ha anat a la manifestació de la Diada pel rebuig a la via unilateral que defensa l’ANC, per part del govern municipal i de Barcelona en Comú s’hi han deixat veure el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el tinent d’alcalde Jaume Asens.

Gerardo Pisarello Diada

20:51
   

Els Mossos agraeixen el civisme dels manifestants

“Gràcies per la col·laboració i civisme”, així han agraït els Mossos d’Esquadra el comportament dels manifestants aquesta tarda a l’avinguda Diagonal. Ho han fet a través d’un missatge a les xarxes socials, en què han assegurat que no hi ha hagut cap incident destacable en tota la manifestació.

20:51
   

Es comença a normalitzar el servei de busos a la Diagonal

Normalitzats el servei d’algunes línies de bus que circulen per l’avinguda Diagonal. De moment, les que funcionen amb normalitat són les que circulen entre Pius XII i la plaça de les Glòries. En canvi, continuen sense funcionar les línies que van de Palau Reial a la plaça de Pius XII.

20:18
   

Puigdemont “Malgrat la repressió, persistim”

“Tot el que han fet per reprimir-nos, decapitar-nos i liquidar-nos no els ha servit per desmobilitzar el poble de Catalunya”. D’aquesta manera, Carles Puigdemont ha assegurat que malgrat que la repressió els independentistes continuen ferms amb el seu objectiu: la república catalana.

19:38
   

Els polítics empresonats agraeixen la mobilització de la ciutadania

Ja hi ha les primeres reaccions a la manifestació dels polítics empresonats. Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Dolors Bassa i Jordi Cuixart han volgut agrair una vegada més la mobilització de la gent. Cuixart i Turull han assegurat que veure la manifestació des de Lledoners ha estat molt emocionat. Romeva ha afirmat que l’amor sempre és més fort que l’odi. Mentre que Sànchez i Bassa han assegurat que la ciutadania és imparable.

19:33
   

La circulació viària es restableix a poc a poc

La Guàrdia Urbana reobre a poc a poc la circulació als carrers tallats per la mobilització de la Diada. La reobertura del carrer d’Aragó amb el carrer de la Marina ha provocat un cert caos de trànsit: els manifestants s’han barrejat amb els vehicles, que han avançat molt lentament.

El servei del TRAM es reprendrà en breu i, segons TMB, els trens de metro circulen amb normalitat.

19:20
   

Comença la Festa per la Llibertat

El passeig de Lluís Companys es comença a omplir de gent. Un any més, Òmnium Cultural ha organitzat un seguit d’activitats i concerts per celebrar la Diada, amb el títol de la Festa per la Llibertat. Al matí s’hi han fet tot d’activitats i ara hi tocaran diverses grups de música com Balkan Paradise Orchestra, Landry, El Rumbero, Zoo o Macaco.

19:16
   

L’esquerra independentista es manifesta

Amb el lema “Autodeterminació als Països Catalans: independència, socialisme i feminisme”, l’esquerra independentista s’ha mobilitzat a la plaça d’Urquinaona en defensa d’una república feminista.

La manifestació, que es desplaça cap a la plaça Comercial del Born, on es farà l’acte polític, és un clàssic de l’Onze de Setembre i ha estat convocada per la CUP, Endavant, Alerta Solidària, Arran, el SEPC i la Coordinadora Obrera Sindical.

Manifestació de l'Esquerra Independentista

19:01
   

Elisenda Paluzie: “Ens en sortirem i farem la República Catalana”

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha fet un discurs basat en totes les experiències viscudes aquest últim any. Paluzie ha assegurat que “ara som més conscient de les dificultats d’assolir aquest cim, però també de la necessitat imperiosa d’aconseguir-ho”.

La presidenta de l’Assemblea ha afirmat que l’1 d’octubre es va donar una lliçó al món, i que aquell dia es va guanyar el dret a la independència. “Sabem que som capaços de guanyar aquest estat autoritari. És el que vam fer l’1-O. Vam votar i vam guanyar. Vam vèncer la por units com un sol poble” ha sentenciat.

Elisenda Paluzie

Per tot això, Paluzie ha volgut ser dura amb els partits independentistes i els ha fet tot un seguit de reclamacions. La presidenta de l’ANC els ha demanat que prioritzin “l’interès col·lectiu al del partit” i no “malbaratin” el que s’ha aconseguit.

A més, Paluzie ha aprofitat el discurs per comprometre’s a convertir el judici de l’1-O “en un bumerang que torni contra l’Estat”, que ha comparat amb el judici de Burgos. També ha assegurat que el resultat farà “avergonyir” l’Estat espanyol.

18:39
   

Mauri, a Sánchez: “Assumeixi que l’Estat ha comès la més gran de les ofenses”

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha recordat que el referèndum de l’1 d’octubre va ser “l’acte més important de desobediència i autodeterminació que s’ha fet a Europa” i ha demanat als manifestants “autoestima col·lectiva i coratge”.

Aquesta, ha afegit Mauri, és la força que “demostrarem en aquest judici de vergonya a la qual s’enfronten tots els presos polítics” i ha recordat que “ni la presó, ni l’exili, ni la violència, no són cap límit per a nosaltres”, perquè la llibertat ni la democràcia, no en tenen, de límits.

Mauri ha exigit valentia al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè “assumeixi que l’Estat ha comès la més gran de les ofenses: reprimir la ciutadania. I aquesta ofensa, no la podrem oblidar mai”, ha afegit.

Marcel Mauri

18:26
   

Problemes als accessos d’algunes parades de metro

L’Ajuntament informa que s’estan regulant els accessos a les estacions de metro de Monumental (L2), Maria Cristina (L3) i Verdaguer (L4 i L5).

18:19
   

L’Adrià Carrasco també hi és present a través de la seva mare

Núria Tarrés, mare de l’Adrià Carrasco, fora del país després de ser acusat de terrorisme per formar part dels CDR d’Esplugues de Llobregat, també ha estat present dalt de l’escenari de Palau Reial. Tarrés ha explicat la situació que està vivint amb el seu fill i ha volgut enviar un missatge clar de part seva: “No som víctimes, sinó guanyadors”. I ha afirmat que són guanyadors perquè malgrat tot no es deixen vèncer. “El dolor ens l’empassem i a la por hi plantem cara. Feixistes, feu por. Adri, no ens han vençut”, ha sentenciat.

18:19
   

Thomas Schulze: “Jo soc català”

El to internacional de la manifestació ha continuat amb el parlament del professor Thomas Schulze, que ha parafrasejat el president estatunidenc John F. Kennedy quan, en un discurs cèlebre a Berlín, va dir: “Ich bin ein berliner” (“Jo soc berlinès”) per mostrar el suport dels Estats Units als ciutadans de l’alemanya de l’Oest.

Schulze ha cridat “Jo soc català” i ha argumentat que aquesta és “l’afirmació més valenta que es pot fer avui”.

18:05
   

Benn Emerson : “Catalunya serà una república l’any que ve”

L’advocat dels polítics presos a les Nacions Unides, Benn Emerson, ha volgut fer un discurs molt contundent durant la manifestació de l’avinguda Diagonal. L’advocat ha assegurat que aquest podria ser l’últim any que se celebra una Diada “sota el domini espanyol”, i ha assegurat que Catalunya serà una república l’any que ve.

Emerson ha assegurat que per ell és un honor representar davant de les Nacions Unides set dels polítics empresonats. I s’ha mostrat confiat en la resolució de les Nacions Unides, tot afirmant que creu que conclouran que Espanya no només està vulnerant els drets dels polítics empresonats sinó també els de tota la ciutadania. Per això, ha fet una última crida al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha dit que tenen una última oportunitat “per fer el que toca i alliberar els presos polítics”.

18:02
   

Un milió d’assistents a la Diagonal

La Guàrdia Urbana ha xifrat en un milió de persones els participants a la manifestació de la Diada, que ha ocupat la Diagonal des de Los Castillejos fins a Palau Reial. És la primera xifra oficial de la mobilització, a l’espera de les dades que ofereixi l’organització.

Manifestants a l'avinguda Diagonal l'11 de setembre

17:51
   

Anwar: “Espanya actua com un estat dictatorial”

Intervenció contundent de l’advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, des del Palau Reial, que ha comparat la posició del Govern espanyol amb la d’un gàngster i ha criticat que Espanya actua com una dictadura.

Anwar ha exigit a Sànchez que, si realment busca una solució política al conflicte, ha d’alliberar els polítics presos i deixar tornar tots els exiliats. Qualsevol altra opció, ha dit, és “terrorisme d’Estat”: “El silenci no és una opció per a aquells que estan al costat de la justícia”, ha afirmat.

L’advocat de Ponsatí ha demanat als manifestants que no tinguin por perquè, ha assenyalat, “vostès són al costat bo de la història” i no estan sols. “El nostre missatge és simple: no passaran”.

Discurs íntegre

17:33
   

Lemes molt diversos

Aquest any l’Assemblea reclamava a la gent que assistís a la manifestació amb pancartes amb els lemes que ells volguessin. Per això, ens hem fixat amb la gran varietat de lemes que hi havia aquesta tarda a la manifestació. Els manifestants ens n’expliquen alguns:

17:28
   

“Estem en situació d’emergència”

Els ciutadans que han optat per anar a la manifestació de la Diada expliquen que aquest 2018 hi havia “motius especials” per acudir a la cita: “Estem en una situació d’emergència amb els líders polítics a la presó”.

Per a alguns aquesta és la primera diada “activa” mentre que d’altres expliquen que no s’han perdut cap cita independentista des del 2012. Hi participen amb la confiança que la unió de la ciutadania impulsi canvis polítics i “per reivindicar el mandat de l’1 d’octubre”.

17:18
   

Com ha funcionat l’onada sonora?

A les 17.10 h els grallers han fet el toc de matinada, que ha durat un minut. Era el senyal perquè tots els manifestants fessin silenci. Tot i això, hi ha hagut certa confusió, alguns s’han saltat les directrius de l’ANC i han anticipat l’onada, dos minuts abans de l’hora.

Coet a la manifestació de la Diada

L’organització ha demanat silenci de nou i, a partir d’aquí, amb la Diagonal en silenci absolut, s’ha llançat un coet des del tram 37 que ha iniciat una onada sonora que ha arribat fins al tram 0.

17:08
   

Gent vinguda d’arreu

L’avinguda Diagonal s’omple de gent vinguda d’arreu de Catalunya. Els ciutadans han buscat diverses alternatives per arribar fins a Barcelona. Hi ha qui ha optat pel transport públic mentre que d’altres han decidit agafar el cotxe particular. Fins i tot, alguns han vingut un dia abans per evitar les aglomeracions a la carretera.

17:04
   

Els advocats Aemer Anwar i Ben Emmerson, presents a la manifestació

L’advocat de Clara Ponsatí, Aemer Anwar, ja és la manifestació de l’avinguda Diagonal. Durant l’acte de cloenda farà un breu discurs. També farà un parlament l’advocat de Carles Puigdemont davant les Nacions Unides, Ben Emmerson.

17:03
   

La Diagonal, pintada de corall

Milers de persones s’apleguen a l’avinguda Diagonal quan falten 20 minuts per a l’inici de la mobilització de la Diada que, enguany, té com a lema “Fem la República Catalana”. Són imatges aèries proporcionades per l’Assemblea Nacional Catalana.

16:46
   

Primers problemes al metro

Des de Transports Metropolitans de Barcelona han avisat que a causa del gran nombre de gent que hi ha, han tancat l’accés de passeig de Sant Joan de l’estació de Verdaguer. Només funciona de sortida.

Des de TMB recomanen evitar les estacions de Palau Reial, Maria Cristina, Diagonal, Verdaguer i Monumental.

16:32
   

L’Eixample s’omple d’autocars

Centenars d’autocars han estat els encarregats de traslladar fins a Barcelona manifestants d’arreu de Catalunya. Ara es troben estacionats en llargues fileres en carrers de la ciutat com el d’Aragó, Mallorca, València i Aribau.

16:18
   

Apareix un gran mur a la Diagonal

L’Assemblea Nacional Catalana ha construït un mur de grans dimensions a l’avinguda Diagonal. La intenció és que l’onada de so que volen que faci la gent a les 17.14 h aconsegueixi fer caure el mur en què són representats la monarquia, el “processisme” i el 155, entre d’altres. Amb aquesta imatge es vol simbolitzar els obstacles superats i per superar per tal de construir la República Catalana.

16:06
   

Tancat l’accés a la Diagonal pel Llobregat

Continuen els talls de trànsit als entorns de la manifestació de la Diada: la Guàrdia Urbana impedeix entrar a l’avinguda Diagonal des del Llobregat i també ha tallat la cruïlla del carrer Aragó amb Marina.

El servei de metro funciona amb normalitat a totes línies. TMB recomana evitar les estacions de Palau Reial (L3), Maria Cristina (L3), Diagonal (L3 – L5), Verdaguer (L4 – L5) i Monumental (L2) i buscar alternatives.

15:55
   

La Diagonal comença a omplir-se de gent

Una hora i mitja abans de la manifestació, l’avinguda Diagonal comença a omplir-se de gent amb estelades i samarretes de la Diada.

Manifestants a la Diagonal

15:40
   

Tallada al trànsit la zona central de la Diagonal

Circular amb vehicle privat des del Palau de Pedralbes fins a la plaça de Francesc Macià ja no és una opció. Quan falten dues hores per a l’inici de la mobilització, la Guàrdia Urbana ha començat a tallar el pas de vehicles a la part central de l’avinguda Diagonal.

15:09
   

Circulació intensa de vehicles en algunes vies per accedir a Barcelona aquest migdia. Ara mateix la situació està normalitzada però, segons el Servei Català de Trànsit, s’han registrat entre un i dos quilòmetres de circulació lenta o retencions a la C-58 a Montcada i Reixac, a la C-17 a l’Ametlla el Vallès i a la C-25, la C-37 i l’A-2 amb motiu d’una marxa lenta de motoristes, en direcció a la capital catalana. Així mateix, també hi ha hagut circulació intensa a la C-55 a Manresa. Des de la Guàrdia Urbana, recomanen que en cas d’agafar el cotxe s’utilitzi la ronda del Mig, la ronda del Litoral i la ronda de Dalt.

14:42
   

El Trambaix continua funcionant amb normalitat, tot i que es preveia que a les 14.30 h deixés de passar entre les estacions d’Ernest Lluch i Francesc Macià. Alguns dels manifestants que fan temps asseguts a la gespa, a tocar dels rails, s’han endut més d’un ensurt en veure passar els combois.

14:09
   

TMB recomana evitar les estacions de metro més properes a l’avinguda Diagonal: Palau Reial (L3), Maria Cristina (L3), Diagonal (L3/L5), Verdaguer (L4/L5) i Monumental (L2), sobretot a partir de les 16 h. Consulta aquí alguns consells de mobilitat per a aquesta tarda.

Mapa metro Diada

13:56
   

Hora de dinar. Els bars i restaurants propers a la Diagonal han reforçat les provisions per afrontar un dia de molta feina. Alguns establiments tenen fins a un centenar de reserves.

13:47
   

La manifestació d’Arran per la Diada s’atura a la via Laietana davant de la comissaria de la Policia Nacional. Amb crits de “fora les forces d’ocupació”, hi han llançat pots de fum de colors i pintura.

13:22
   

Després de les institucions i els partits polítics, diverses entitats han passat pel monument a Casanova. Fins i tot un grup de sensesostre hi ha fet la seva ofrena particular. Demanen la “independència del carrer per a les persones sense llar”.

13:03
   

Ciutadans ha organitzat un acte propi a la plaça del Rei. La cap de l’oposició, Inés Arrimadas, ha reivindicat “una Diada de tots els catalans, no de menys de la meitat”. Ha acusat el govern d’estar “molt interessat a fer el recompte de la gent que participarà en la manifestació independentista”, però ha demanat que “no s’oblidin dels milions de ciutadans que avui no sortiran al carrer”.

12:27
   

Les dades de la manifestació d’aquesta tarda: el web de l’Assemblea Nacional Catalana suma 460.000 inscrits. 1.500 autocars ja han començat a arribar a Barcelona. En total, l’entitat ha venut 275.000 samarretes.

Des del matí, hi ha un moviment creixent de gent al carrer. Venedors ambulants ofereixen estelades i senyeres.

11:55
   

Els presos, a qui el govern vol dedicar la Diada d’enguany, i que centren les reivindicacions de partits i institucions, han llançat els seus missatges a través de les xarxes socials.

11:34
   

Desenes de tractors estan accedint a Barcelona per sumar-se a la mobilització per la Diada.

11:31
   

L’ofrena d’Òmnium Cultural ha estat marcada per l’absència del president de l’entitat, Jordi Cuixart, empresonat des del 16 d’octubre. El vicepresident, Marcel Mauri, ha subratllat que “canviar aquesta situació és a les mans de Pedro Sánchez. Ell pot fer molt perquè la fiscalia de l’Estat retiri tots aquests càrrecs injustos”.

11:26
   

L’avinguda Diagonal, escenari de la manifestació d’aquesta tarda, està tallada des de la mitjanit d’ahir. A l’altura de Palau Reial hi estan muntant l’escenari on hi haurà els parlaments finals. Consulta aquí les recomanacions per moure’s avui per la ciutat.

11:10
   

Avui, 11 de setembre, també fa anys del cop d’estat a Xile que va enderrocar de manera violenta el govern de Salvador Allende. Aquest matí, la plaça que en porta el nom, al Carmel, s’ha omplert en l’homenatge a l’expresident xilè.

11:02
   

El Parlament de Catalunya obre les portes al públic fins a les 7 de la tarda. Desenes de ciutadans hi fan cua per entrar.

10:49
   

Durant l’ofrena, els sindicats de treballadors també han fet referència al conflicte polític que viu Catalunya. Des de Comissions Obreres (CCOO) han dit que cal un diàleg efectiu entre el govern català i espanyol encara que hi hagi “presos i exiliats”. La UGT ha fet una crida a la responsabilitat dels jutges perquè “les seves sentències poden ser elements clau” per a la cohesió i el diàleg.

10:40
   

L’expresident de la Generalitat Artur Mas, l’exalcalde Xavier Trias i la candidata a l’alcaldia Neus Munté han encapçalat l’ofrena del PDeCAT al monument, on a banda de flors també hi han deixat llaços grocs.

10:33
   

Esquerra Republicana també ha fet la seva ofrena, amb crits de llibertat per als presos.

10:27
   

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat la Diada als catalans en un tuit en què fa una crida a la “convivència, el respecte, el diàleg i l’entesa”.

10:16
   

Amb crits de “fora feixistes dels nostres barris”, el moviment Acció Antifeixista Països Catalans ha protestat contra la presència de Plataforma per Catalunya i del Moviment Identitari Català. Un cordó policial ha separat els antifeixistes dels altres grups.

09:53
   

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha demanat que “si realment volem el diàleg, no s’hi posin condicions que el facin impossible”. També ha fet una crida perquè “en properes diades el plantejament dels actes institucionals siguin realment inclusius”.

09:35
   

En l’ofrena floral a Rafael Casanova, Ada Colau, que avui porta un llaç groc a la solapa, ha subratllat les absències en aquesta Diada: “Avui Jordi Cuixart, un home de cultura i de pau, és a la presó. Com ell, líders independentistes, que poden ser adversaris polítics amb qui podem tenir diferències, però que no haurien de ser a la presó“. L’alcaldessa ha subratllat que “serà impossible recuperar la normalitat política a Catalunya i desbloquejar la situació amb l’Estat” mentre tots ells continuïn empresonats.

09:20
   

Les primeres ofrenes al monument de Rafael Casanova han estat les del govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya. La portaveu, Elsa Artadi, ha afirmat que la Diada ha de servir perquè l’Estat s’adoni que hi ha “dos milions de mobilitzats” per la República.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha subratllat que aquesta no és una Diada nacional “normal, perquè tenim presos i exiliats polítics”. I ha afegit que “avui molts catalans aprofitaran la Diada per reclamar llibertat”.

09:20
   
08:36
   

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, desitja una Diada “que tothom pugui celebrar al carrer lliurement”. Colau també recorda “la trista absència” dels presos.

08:35
   

La primera piulada de la Diada del president de la Generalitat, Quim Torra, ha reiterat les paraules amb què va acabar el discurs institucional emès aquest dilluns “Visca Catalunya lliure”.