El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dedicat la Diada d’aquest 2018 a la llibertat. Torra ha afirmat que “la llibertat no fractura mai, allò que fractura és la seva absència“. Per això, en el missatge institucional de la Diada, ha fet una crida a defensar “aferrissadament, apassionadament, les llibertats democràtiques”.

En un paral·lelisme amb el 1714, el cap de l’executiu català ha afirmat que “som en una nova cruïlla històrica per al nostre país” i que “ens cal decidir si davant de les injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l’exili ens conformem o resistim i avancem”. En aquest sentit, ha instat a fer valdre la veritat i a mantenir el bon to i el somriure “malgrat els insults i les humiliacions”. Pel president català, ens trobem en un “combat democràtic i pacífic pels drets civils, socials i nacionals”, i ha afegit que “ens tornem a posar en marxa sense abandonar mai les nostres banderes del diàleg, de la pau i de la paraula”. “La paraula i el vot —ha conclòs— són les nostres úniques eines”.

El cap de l’executiu català també ha reiterat en el missatge institucional que el govern està “compromès a fer efectiva la república”, que ha afirmat que ha de ser “de tots els catalans”. Torra ha dit que “ho farem per tots els presos polítics i exiliats i per tots aquells que són perseguits per defensar la llibertat de Catalunya i per haver donat la paraula al poble en el referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre”.