L’ofrena floral al monument de Rafael Casanova per la Diada Nacional de Catalunya reuneix cada any bona part de la plana política catalana. Aquesta vegada l’acte ha estat marcat pels líders independentistes que encara són a la presó. El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha dit que és una Diada “excepcional” perquè els “presos polítics i exiliats polítics” la fa diferent. En la mateixa línia s’ha pronunciat el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha dit que el diàleg que s’està proposant no és honest i sincer perquè una de les parts està sota l’amenaça de continuar en presó preventiva.

El portaveu d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha insistit que cal avançar per poder constituir una república i constituir el procés independentista. Des del PDeCAT, David Bonvehí ha assegurat que la Diada ha de servir “perquè el Govern espanyol tingui pressa a presentar aquesta proposta política” per a Catalunya. També ha assegurat que aquesta Diada serà històrica i amb més participació que en aquests últims anys.

El PSC també ha fet la seva ofrena i el primer secretari del partit a Catalunya, Miquel Iceta, ha recomanat no posar “condicions impossibles” per establir un diàleg i ha afegit que en un país amb separació de poders no es pot demanar a un govern que deixi en llibertat els presos perquè ha de ser un jutge qui ho ha de fer.

Per la seva banda, la portaveu de Catalunya en Comú al Parlament, Jéssica Albiach, ha reclamat un referèndum pactat, vinculant i amb reconeixement internacional, ja que considera que és el millor camí per solucionar el conflicte a Catalunya.

Els sindicats també fan la seva ofrena amb to reivindicatiu

Tant Comissions Obreres (CCOO) com la Unió General de Treballadors (UGT) han fet la seva ofrena i el discurs s’ha centrat també en l’actualitat catalana. Des de CCOO, el secretari general a Catalunya, Javier Pacheco, ha dit que s’ha d’encetar un diàleg efectiu encara que hi hagi “presos i exiliats” perquè és l’única manera d’aturar una situació que qualifica d’injustícia. Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya, ha apel·lat a la responsabilitat dels jutges perquè “les seves sentències poden ser clau” per a la cohesió i el diàleg.

Òmnium reclama gestos a Pedro Sánchez

Les entitats sobiranistes, l’ANC i Òmnium Cultural també han homenatjat Rafael Casanova, just al punt on va caure ferit l’11 de setembre del 1714, durant la Guerra de Successió. El vicepresident d’Òmnuim, Marcel Mauri, ha destacat que és la primera Diada “després de la violència, la repressió”, amb independentistes empresonats i polítics fora del país. Quan falten poques hores per a una nova mobilització independentista, Mauri també ha dit que espera que des del Govern espanyol “sàpiguen entendre el clam d’una part molt important de la ciutadania de Catalunya”.

El vicepresident d’Òmnium també s’ha dirigit al president espanyol, Pedro Sánchez, en referència al judici contra els líders sobiranistes. Considera que “pot fer molt” per modificar el parer de la fiscalia i l’Advocacia General de l’Estat, i en aquest sentit ha dit que espera que l’executiu espanyol “demostri que és un govern sensible”.