L’ofrena floral de l’Ajuntament al monument de Rafael Casanova ha estat marcada pel missatge que ha llançat l’alcaldessa, Ada Colau.  S’ha deixat veure a la Diada amb un llaç groc i ha dit que enguany hi ha “absències”, referint-se als líders independentistes que són a presó. En declaracions als mitjans -sense preguntes-, Colau ha fet especial menció al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que és a la presó de Lledoners, i s’hi ha referit com una persona que no ha fet mai res violent.

A l’ofrena hi han assistit regidors de BComú, el PDeCAT, ERC, el PSC i Demòcrates. Una hora abans de l’ofrena del consistori, l’alcaldessa ja ha publicat un missatge a Twitter en què parlava de “la judicialització d’un conflicte que és polític”.

El llaç de Colau, a debat

El líder municipal del PDeCAT, Xavier Trias, ha demanat que la Diada sigui “un gran dia de reivindicació pacífica”. Sobre el llaç groc que duia l’alcaldessa, Trias ha dit que aquest símbol “l’hem de portar sempre en el cor”. Des d’ERC, Alfred Bosch ha dit que el llaç groc s’ha de portar “tots els dies de l’any, perquè ells estan presos tots els dies”. Bosch ha reclamat que la Diagonal estigui plena aquesta tarda “perquè quedi clar que ningú no es fa enrere”.

El líder socialista Jaume Collboni ha afirmat que troba a faltar “pluralitat i inclusió” en una Diada en què creu que els independentistes han exclòs una part important de la societat. Ha criticat que Colau portés un llaç groc i l’ha instat a situar-se “per sobre d’uns símbols que divideixen en dos la societat catalana”.

Cs fa el seu acte

La plaça del Rei ha estat el lloc triat per Ciutadans per fer un acte propi per la Diada. La líder municipal de la formació taronja, Carina Mejías, ha dit que no participen en els actes institucionals perquè “la Generalitat ha exclòs la meitat de la població”. Mejías ha acusat Colau de “situar-se al costat dels que volen dividir i enfrontar” per dur un llaç groc i li ha demanat que sigui “l’alcaldessa de tots”.

Acte de la CUP

Els cupaires s’han mobilitzat al carrer de Ferran per commemorar el 40 aniversari de l’assassinat de Gustau Muñoz. La regidora Maria Rovira ha dit que aquesta Diada ha de ser l’inici d’una “gran mobilització” que trenqui amb el dia a dia del Parlament i ha defensat que “només des del carrer i l’autoorganització es pot construir el procés d’independència”.