Gairebé dos anys després d’anunciar la compra de locals buits en planta baixa per dinamitzar el comerç als barris, l’Ajuntament de Barcelona els manté encara tancats. El consistori reconeix que el procés s’ha allargat més del compte, però el tinent d’alcaldia Jordi Valls ha assegurat aquest dimecres en la Comissió d’Economia que en el termini d’un mes preveu adjudicar el lloguer a 16 dels 35 locals que es van comprar dins el programa Amunt persianes.

En quedaran, per tant, una vintena de pendents d’inquilins, que sortiran d’una repesca dels projectes que es van presentar. En un inici, l’Ajuntament volia comprar 50 locals, però només en va adquirir 35 amb una inversió total de 17,5 M €. De la llista inicial en van caure uns espais a les Corts que no estaven buits. L’assumpte va obrir una polèmica política i problemes entre llogaters i propietat. Entre els locals comprats hi ha la botiga centenària El Ingenio, al Gòtic.

L’octubre del 2022 es va obrir el concurs per triar negocis i projectes culturals, durant el 2023 s’han valorat les ofertes i l’adjudicació és imminent. El consistori va dir que els oferirà un lloguer que pot estar entre un 30 i un 50 % per sota del preu de mercat, amb un contracte de 10 anys. Pel que fa al manteniment d’aquests locals tancats des de fa anys, l’Ajuntament preveu netejar-los i fer-hi actuacions per posar-los a punt properament.

Crítiques d’ERC

La compra de locals comercials va ser una proposta que el govern anterior havia pactat amb ERC en un acord pressupostari. En la comissió, el regidor Jordi Castellana ha lamentat que dos anys després els locals continuïn buits i també els polèmics de les Corts. “Una mesura que havia de servir per generar nova activitat econòmica no només no n’ha generat sinó que en un cas ha aconseguit expulsar-la”, ha afirmat.

Castellana ha defensat la mesura i creu que ha de ser recurrent a l’Ajuntament. El tinent d’alcaldia Jordi Valls ha explicat que el retard es deu al fet d’haver aturat el procés durant el període electoral i per canvis en els òrgans competents per fer l’adjudicació. Valls ha admès que “sempre hi ha aspectes a millorar”.